BiH

Košarac: Hitno usvojiti Odluku o smanjenju carinske stope na uvoz mineralnih đubriva

Autor: Biznis.ba
Košarac: Hitno usvojiti Odluku o smanjenju carinske stope na uvoz mineralnih đubriva

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH sačinilo je Odluku o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih đubriva iz trećih zemalja, koja će, nakon dobijanja potrebnih mišljenja nadležnih institucija, biti predložena Vijeću ministara BiH na usvajanje.

- Odlukom je definisano da se sa pet posto na nula smanjuju carinske stope na uvoz mineralnih đubriva iz zemalja sa kojima BiH nema potpisan ugovor o slobodnoj trgovini. Ova odluka odnosi se na period od godinu dana i sto hiljada tona mineralnog đubriva -  rekao je resorni ministar Staša Košarac.

Kako je istakao, Odluka je predložena na osnovu zahtjeva Vlade Republike Srpske, te nakon obavljenih konsultacija sa entitetskim ministarstvima nadležnim za poljoprivredu.

- Naša namjera je da usvajanjem ove odluke poljoprivrednicima iz Republike Srpske i Federacije BiH obezbijedimo dovoljne količine mineralnih đubriva po povoljnijim cijenama u predstojećoj proljećnoj sjetvi -  istakao je ministar Košarac.

On je objasnio da je Odluka, u skladu sa procedurama, upućena Ministarstvu finansija i trezora BiH, Upravi za indirektno oporezivanje BiH i Uredu za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH na dostavljanje mišljenja, nakon čega će biti predložena Vijeću ministara BiH.

- Ministarstvo je promptno reagovalo i uradilo svoj dio posla. Vjerujem da će nadležne institucije u što skorijem roku dostaviti neophodna mišljenja kako bismo krenuli u proceduru usvajanja na Vijeću ministara BiH, imajući u vidu da je stanje na terenu prilično alarmantno, jer je porast cijene enrgenata u najvećoj mjeri uticao na visoke cijene, a samim tim i na nestašicu mineralnih đubriva na kako na svjetskom, tako i na domaćem tržištu - poručio je ministar Košarac.

Po njegovim riječima, Odluka je predložena kako bi se ublažile posljedice poremećaja na globalnom tržištu, te obezbijedilo provođenje redovnih agrotehničkih mjera, kao i dovoljne količine svih gajenih kultura na tržištu i dobar kvalitet prinosa.

- Neophodno je da našim poljoprivrednicima obezbijedimo potrebne količine mineralnog đubriva za prihranu i sjetvu u ovoj godini. U suprotnom, bićemo suočeni sa nesagledivim posljedicama kada su u pitanju prinosi svih poljoprivrednih kultura i njihov kvalitet - upozorio je ministar Košarac.

On je također naglasio da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zvanično zatražilo od Republike Turske odobrenje izvozne kvote za BiH od 50.000 tona mineralnog đubriva, u skladu sa važećim Ugovorom o slobodnoj trgovini između dvije zemlje.

- Naredne sedmice ću o ovoj temi razgovarati sa ambasadorom Turske u BiH i očekujem da ćemo dobiti pozitivan odgovor na naš zahtjev, što će biti dodatna mjera za pomoć domaćim poljoprivrednicima u uslovima nestašice mineralnog đubriva i visokih cijena na tržištu -  najavio je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Biznis.ba / FENA