BiH

Košarac: Očekujem uskoro otvaranje kineskog i ruskog tržišta za mliječne proizvode iz BiH

Autor: Biznis.ba
Košarac: Očekujem uskoro otvaranje kineskog i ruskog tržišta za mliječne proizvode iz BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac rekao je da očekuje uskoro otvaranje kineskog i ruskog tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH jer su u proteklom periosdu pojačane aktivnosti na ovom procesu, nakon višegodišnjeg zastoja.

Košarac je rekao novinarima da, osim tržišta zemalja članica CEFT-e i EU, za BiH postoje i mnoga druga interesantna tržišta za izvoz mlijeka.

"U tom kontekstu sam pokrenuo aktivnosti na usaglašavanju veterinarskih sertifikata za izvoz mlijeka u Rusku Federaciju i u Kinu. Kroz sveobuhvatne analize i politike nadležnih entitetskih tijela sigurno ćemo raditi na tome da za proizvođače mlijeka iz Republike Srpske i FBiH obezbijedimo nova tržišta", kazao je Košarac.

On je rekao da o tome postoje već neke najave o kojima se govori u medijima.

Košarac je naveo da razumije osjetljivost cjelokupne proizvodnje, ali i politika u BiH kada je riječ o izvozu mlijeka.

"Za nas su Ruska Federacija i Kina neka od atraktivnih tržišta. Jedna isporuka mliječnih proizvoda iz hercegovačke kompanije 'Pađeni' je već otišla u Maleziju i Ujedinjene Arapske Emirate, tako da razumijem potrebu da otvorimo nova tržišta", izjavio je Košarac.

On je naveo da je sa entitetskim institucijama razgovarano i o procesu sušenja mlijeka i prodaje mlijeka u prahu.

"Naravno, svaka zemlja ima svoje standarde. Cijenimo da standardi EU mogu da se primjenjuju, no ipak treba reći da je to vlastita odluka tih zemalja kada su u pitanju Ruska Federacija i Kina", dodao je Košarac.

Očekuje da nadležni organi ovih zemalja u što skorije vrijeme dođu u Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

Košarac je podsjetio da je još prošle godine bila planirana posjeta ruske strane, koja je otkazana zbog pandemije virusa korona.

On je tokom današnje posjete poljoprivrednom gazdinstvu Željka Hercega u dobojskom naselju Bukovica Mala rekao da je impresioniran optimizmom koje Herceg ima prema Gradskoj upravi, kao i institucijama Republike Srpske, koje na adekvatan način odgovaraju ovim izazovima.

Košarac je zadovoljan i opredjeljenjem "Mlijekoprodukta" iz Kozarske Dubice, kompanije koja je prepoznata u vanjskotrgovinskom prometu mlijeka, da otkupljuje mlijeko sa ovog područja.

Današnjoj posjeti poljoprivrednom gazdinstvu prisustvovao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, kao i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

Biznis.ba