BiH

Košarac organizovao sastanak o podršci domaćim privrednicima kroz izvoz na nova tržišta

Autor: Biznis.ba
Košarac organizovao sastanak o podršci domaćim privrednicima kroz izvoz na nova tržišta

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas radni sastanak o podršci i pomoći domaćim privrednim kapacitetima, s fokusom na saniranje negativnih efekata epidemije korona virusa i zaštitu domaće proizvodnje.

Radnom sastanku putem videolinka prisustvovali su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić sa savjetnikom Zoranom Maletićem, pomoćnik federalnog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za ruralni razvoj i poljoprivredno savjetodavne službe Nijaz Brković, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Brčko distrikta Perica Burgić i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.

Na sastanku je razgovarano o ukidanju vakcinacije protiv klasične svinjske kuge, što je uslov za nastavak izvoza svinjskog mesa u Sjevernu Makedoniju. Sagovornici su usaglasili da će Kancelarija za veterinarstvo BiH izvršiti zoniranje, te obavijestiti makedonsku stranu da je Republika Srpska završila svoj dio posla i da će Brčko distrikt taj proces okončati do 1. maja ove godine. Time će poljoprivrednim proizvođačima iz Republike Srpske i Brčko distrikta biti omogućen izvoz svinjskog mesa na makedonsko tržište. Kada je u pitanju izvoz iz Federacije BiH, istaknuto je da će Kancelarija za veterinarstvo BiH u koordinaciji sa nadležnim federalnim ministarstvom u narednih 15 dana riješiti pitanje plana hitnih mjera, kako bi i poljoprivrednicima iz ovog entiteta bio omogućen izboz svinjskog mesa u Sjevernu Makedoniju.

Na zahtjev nadležnih entitetskim ministarstava, na današnjem radnom sastanku razmotreno je pitanje vakcinisanja životinja protiv bruceloze i nedostajućih doza vakcina. Ministar Košarac rekao je da će u narednom periodu zatražiti pomoć od Ambasade Švedske u BiH da putem agencije SIDA obezbijedi neophodnih 200.000 doza vakcina protiv bruceloze, budući da se finansijska sredstva za tu namjenu od Evropske komisije očekuje u četvrtom kvartalu ove godine.

U cilju pomoći domaćim privrednim kapacitetima, danas je razgovarano i o problemu ostvarenih viškova proizvodnje i njihovom plasmanu na tržišta trećih zemalja. U tom kontekstu, ministar Košarac najavio je da će uskoro razgovarati sa predstavnicima Delegacije EU u BiH o mogućnosti da BiH koristi luku Ploče za izvoz žive stoke na tržišta trećih zemalja.

Kada je u pitanju mogućnost izvoza na tržište EU i Kine, ministar Košarac informisan je da je Republika Srpska popunila upitnik za izvoz mesa u zemlje članice EU i Kinu, te da će Federacija BiH u narednom periodu preduzeti iste korake. Nakon što se izvrši analiza upitnika oba entiteta, usaglašeno je da će Kancelarija za veterinarstvo BiH kontaktirati Evropsku komisiju i kinesku stranu sa zahtjevima da se dozvoli izvoz mesa iz BiH. Ministar Košarac rekao je da će informisati Delegaciju EU u BiH i kinesku stranu o ovom pitanju, te tražiti mogućnost da nadležne institucije daju saglasnost kako bi se meso proizvedeno u Republici Srpskoj i Federaciji BiH moglo naći na tržištu EU i Kine.

Biznis.ba