BiH

Košarac, Pašalić i Dedić: Definisati način otkupa domaće proizvodnje

Autor: Biznis.ba
Košarac, Pašalić i Dedić: Definisati način otkupa domaće proizvodnje

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu sastanak sa ministrima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem i Federacije BiH Šemsudinom Dedićem.

Trojica ministara razgovarali su o aktuelnim resornim temama.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o privremenoj zabrani izvoza junećeg mesa u Tursku zbog uočenih nepravilnosti. Entitetski ministri Pašalić i Dedić podržali su preduzete mjere, sa akcentom na neophodnost uključenja svih sertifikovanih klaoničkih kapaciteta u BiH za izvoz mesa u Tursku. Postignuta je saglasnost o tome da se sa klaoničarima i firmom koja izvozi meso u Tursku definiše način otkupa domaće poljoprivredne proizvodnje, koja se nalazi u registrima nadležnih entitetskih tijela.

Ministri Košarac, Pašalić i Dedić razgovarali su i o prilagođavanju legislative u BiH sa pravnom stečevinom EU s ciljem korišćenja IPARD sredstava. U tom kontekstu naglašeno je da postoji visok stepen saglasnosti u vezi sa zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju, te da će u narednom periodu biti održan sastanak radnih grupa za zakone o hrani i veterinarstvu i da će se razgovarati o tačkama koje još nisu usaglašene. Kada je u pitanju zakon o vinu, istaknuto je da se radi o važnom zakonskom rješenju, s obzirom na tendenciju razvoja vinogradarstva i proizvodnje vina u BiH, te da je potrebno prilagoditi legislativu koja reguliše ovu oblast sa evropskim standardima.

Biznis.ba