vrijednost 160 mil eura

Kreće izgradnja vjetroparka Široka Draga: Projekat osigurao posao za 120 ljudi

Autor: Biznis.ba
Kreće izgradnja vjetroparka Široka Draga: Projekat osigurao posao za 120 ljudi
Foto: Ilustracija

Priča o izgradnji vjetroelektrane Široka Draga na južnoj padini planine Kamešnica na nadmorskoj visini od 1.517 metara, u neposrednoj blizini granice s Hrvatskom, ovih dana se ponovo aktualizovala.

Nakon što je s njemačkom kompanijom Krebs+Kiefer International iz Darmstadta potpisalo ugovor o konsultantskim uslugama i nadzoru, društvo Imres Smart Greenergy potpisalo je i ugovor o izvođenju građevinskih radova na vjetroparku Široka Draga.

Riječ je o impresivnom projektu vjetroparka snage 125 MW i godišnjom proizvodnjom od oko 400 GWh elelekrične energije, što je dovoljno za snabdijevanje 95.000 domaćinstava.

- Ukupna vrijednost projekta je 160 mil EUR, od toga su samo građevinski radovi na lokaciji 26 i pol mil EUR - naveo je Pero Vrdoljak, direktor Imres Smart Greenergyja.

Iako je vrlo zahtjevan, jer je riječ o krškom terenu, projekat je od izuzetne važnosti i za izvođača radova, prenosi Federalna ba.

- Kroz ovaj projekat sljedeće dvije godine siguran je posao za nekih 120 ljudi. Mi ćemo raditi kompletno izvođenje saobraćajnica do svih lokacija i temelje vjetroagregata - 19 temelja i 20-ak kilometara saobraćajnica - naveo je Tomislav Badrov, direktor kompanije Roco-Commerce Livno.

Da bi sve bilo po standardima i pravilima EU, pobrinula se njemačka konsultantska kompanija koja je pratila naručioca kroz proces nabavke, izradila tendersku dokumentaciju i ugovor s izvođačem radova.

- U sljedećoj fazi ćemo biti angažovani kao nadzor sa strane naručioca u ulozi FIDIC inženjera jer će biti baza za ugovaranje FIDIC-ov ugovor, kao što je praksa kad su međunarodno finansirani projekti - objašnjava Lidomir Teklić, predstavnik firme Krebs+Kiefer International.

Vrdoljak je istakao da je ugovor o izgradnji vjetroparka Široka Draga potpisan sa lokalnom firmom koja je ispunjava sve međunarodne uslove i standarde.

Ovoj investiciji treba dodati i varijabilni dio troškova vezanih za izgradnju 44,6 kilometara trase dalekovoda kojim bi se vjetroelektrana priključila na elektroenergetski sistem BiH, tačnije sa postojećim dalekovodom Rama-Posušje.

Inače, projekat vjetroparka Široka Draga započet je 2009. godine kontinuiranim praćenjem brzine i smjera vjetra. Na osnovu dobijenih podataka, zaključeno je da navedena lokacija nudi ogroman resursni potencijal.

U januaru ove godine Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, usvojila informaciju o aktivnostima i dala prethodnu saglasnost ovom ministarstvu u postupku izdavanja energetske dozvole firmi Imres iz Livna, za izgradnju ove vjetroelektrane na području opština Livno i Tomislavgrad.