BiH

KS - Više od pet miliona KM za projekte uređenja riječnih korita i zaštite od poplava

Autor: Biznis.ba
KS - Više od pet miliona KM za projekte uređenja riječnih korita i zaštite od poplava

Kanton Sarajevo finansira s više od pet miliona KM projekte uređenja riječnih korita i zaštite od poplava u općinama Kantona, saopćila je kantonalna pres-služba.

Kantonalni ministar privrede Zlatko Mijatović i direktorica Zavoda za izgradnju KS Belma Barlov potpisali su danas Sporazume o sufinansiranju aktivnosti na realizaciji projekata uređenja riječnih korita i zaštite od poplava u 2023. godini s načelnicima općina s područja Kantona Sarajevo i predstavnicima Gradske uprave.

Cilj je preventivno djelovanje na smanjenju poplavnih područja i šteta koje izazivaju poplave izvođenjem radova na izgradnji zaštitnih vodnih objekata, čišćenju, produbljivanju i trajnoj regulaciji riječnih korita u Kantonu.

- Konačni cilj je trajna zaštita stanovništva i njihove imovine, privrednih subjekata, infrastrukture, poljoprivrednog zemljišta od štetnog djelovanja voda izazvanog poplavama i bujicama u rizičnim područjima, koja su definirana Kantonalnim planom odbrane od poplava - kazao je Mijatović.

Dodao je da će za realizaciju aktivnosti, na osnovu danas potpisanih sporazuma, iz ovogodišnjeg kantonalnog budžeta biti izdvojeno 5.006.575 KM.

Nadzor nad izvođenjem radova vršit će Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, dok će Kantonalna uprava civilne zaštite učestvovati u sufinansiranju čišćenja vodotoka u cilju zaštite imovine i ljudi od poplava.

(Biznis.ba)