BiH

KS - Za podršku mladima u samozapošljavanju izdvojeno 742.752,34 KM

Autor: Biznis.ba
KS - Za podršku mladima u samozapošljavanju izdvojeno 742.752,34 KM

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je tokom jula 2021. objavilo javne pozive za 11 pojedinačnih programa, a posebna pažnja se posvetila programu podrške mladima u osnivanju startup poslovnih subjekata za koje je Komisija za izbor korisnika poticajnih sredstava danas objavila Preliminarni prijedlog korisnika i iznose poticajnih sredstava po ovom programu.

Resorni ministar Adnan Delić naveo je da su se na javni poziv za ovaj program prijavila 103 aplikanta, dok je Komisija ocijenila da je 41 biznis plan zadovoljio uvjete i kriterije.

Preliminarnim prijedlogom predviđena ukupna sredstva za odobrene poslovne planove izabranih korisnika poticajnih sredstava su 742.752,34 KM, od čega su 595.152,34 KM poticajna sredstva po odobrenim biznis planovima, a 147.600 KM je predviđeno za finansiranje minimalne neto plaće za prvih šest mjeseci rada, kao i poreza i doprinosa i ostalih naknada u iznosu od 600 KM mjesečno.

- Ukoliko uporedimo ovu godinu s prethodnom, mislimo da je ove godine doista dobar odziv mladih na javni poziv, kao i broj aplikanata koji su zadovoljili uvjete javnog poziva. Naime, u 2020. godini broj prijavljenih bio je daleko manji i po objavljenom Javnom pozivu zaprimljena je ukupno 41 prijava, dok su ugovori o dodjeli poticajnih sredstava zaključeni i potpisani s 21 aplikantom - kazao je Delić.

Preliminarni prijedlog korisnika poticajnih sredstava za program podrške mladima u osnivanju startup poslovnih subjekata za 2021. dostupan je na oglasnoj ploči Kantona Sarajevo i na linku: VIDEOštenja/preliminarni-prijedlog-korisnika-poticajnih-sredstava-i-iznosi-sredstava-po, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Biznis.ba / FENA