BiH

KUIP KS provodi uzorkovanje u svim fazama poslovanja s hranom

Autor: Biznis.ba
KUIP KS provodi uzorkovanje u svim fazama poslovanja s hranom

U okviru inspekcijskih nadzora i kontrola veterinarski inspektori Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP KS) su za devet mjeseci ove godine uzeli ukupno 6.531 uzorak za provođenje različitih laboratorijskih ispitivanja. Od navedenog broja uzeto je 6.247 uzoraka proizvoda i sirovina životinjskog porijekla, hrane za životinje i drugih materijala životinjskog porijekla, te 284 brisa površina u kontaktu sa hranom, potvrđeno je Feni iz KUIP-a KS.

- Od ukupnog broja uzetih uzoraka, za koje je zahtijevana mikrobiološka analiza (5.363 uzorka), njih 99 ili 1,85 posto bilo je neusklađeno, odnosno nije imalo zadovoljavajući rezultat ispitivanja na mikrobiološki parametar laboratorijske pretrage - kazala je Feni glasnogovornica KUIP-a KS Vildana Brdarić.

Najveće učešće nezadovoljavajućih rezultata odpada na briseve površina u kontaktu sa hranom, preciznije 63 uzorka ili 63,64 posto. Od ostalih nezadovoljavajućih rezultata, najviše neusklađenosti utvrđeno je kod mliječnih proizvoda i to 27 ispitanih uzoraka ili 27,27 posto (sirovo mlijeko, sirevi, kajmak, mileram i sl.), a ostale neusklađenosti u procentu manjem od 10 posto se odnose na proizvode od svježeg mesa i jaja.

- Ukupno 1.007 uzoraka ispitano je na ostatke veterinarskih lijekova, teških metala, radionuklida, toksina, metabolita, te 112 uzoraka na pretragu GSE-a (goveđe spongioformne encefalopatije, poznate kao "kravlje ludilo"), gdje nisu utvrđene neusklađenosti - kazala je Brdarić.

Dodala je da je uzeto i 49 uzoraka proizvoda s ciljem provjere navoda na deklaraciji za pojedine proizvode od mesa.

- Provedenim ispitivanjem fizikalo-hemijskih parametara, neusklađenosti su utvrđene u dijelu sadržaja masti, sadržaja proteina mesa i sadržaja vezivnog tkiva, odnosno kolagena, i to kod 20 uzoraka ili 40,81 posto ukupno ispitnih proizvoda, koji nisu odgovarali propisanim vrijednostima Pravilnika o usitnjenom mesu, poluproizvodima i proizvodima od mesa - navela je Brdarić.

S ciljem zaštite zdravlja i interesa potrošača službeno uzorkovanje u svima fazama poslovanja s hranom na području KS-a provodi se kontinuirano. S obzirom na dobijene rezultate, u predstojećem periodu planirani su usmjereni inspekcijski nadzori i kontrole u pogledu higijene u objektima, zdravstvene ispravnosti, kao i kvaliteta proizvoda i sirovina.

Značaj službenog uzorkovanja ogleda se i u verifikaciji sistema inspekcijske kontrole na području Kantona Sarajevo, što je posebno značajno za objekte koji ostvaruju međunarodni promet, odnosno vrše izvoz u zemlje EU, CEFTA-e i slično, kazali su u KUIP-u KS.

Biznis.ba / FENA