FZ MIO/PIO

Kvesić: Ovim tempom muškarci 2027. gube mogućnost odlaska u izuzetnu prijevremenu starosnu penziju

Autor: Biznis.ba
Kvesić: Ovim tempom muškarci 2027. gube mogućnost odlaska u izuzetnu prijevremenu starosnu penziju
Penzioneri / FENA

Penzije za januar, prema trenutnom stanju, ostat će na istom nivou kao mirovine za decembar, jer još nije usvojen proračun Federacije BiH, a što je preduslov potencijalnom donošenju odluke o akontacijskom načinu usklađivanja, kazao je za Federalnu novinsku agenciju Tomislav Kvesić iz Ureda za odnose s javnošću Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje (FZ MIO/PIO).

"Bez usvojenog proračuna Federacije za 2024. nije moguće povećati penzije. Ako bi proračun (ne odluka o privremenom finansiranju) bio uskoro usvojen, Vlada bi imala mogućnost donijeti odluku o akontacijskom usklađivanju", kazao je Kvesić.

Akontacijsko usklađivanje, pojednostavljeno rečeno, je isplata dijela redovnog usklađivanja unaprijed. Redovito usklađivanje je zakonska obveza iz Zakona o MIO, prema kojoj se mirovine redovito usklađuju svake godine 15. aprila, a na temelju parametara rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena. Te podatke objavljuje Federalni zavod za statistiku.

"Ono što je izvjesno očekivati je da se donese odluka o redovnom usklađivanju, 15. aprila, u postotku koji će biti rezultat rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena. Koliko će iznositi taj postotak znat ćemo kad budu službeno objavljeni navedeni podaci. Hoće li se primijeniti akontacijski model, ostaje vidjeti. Za sada nije izvjestan", kazao je Kvesić.

Što se tiče prijevremene starosne penzije, uvjeti svake godine bivaju stroži na način da se pomjera za pola godine starosna granica kao i neophodni staž osiguranja.

"U 2024. muškarci tako mogu u izuzetnu prijevremenu starosnu penziju ako imaju minimalno 63 godine i šest mjeseci života, te najmanje 38 godina i šest mjeseci staža osiguranja. Uslov za žene u 2024. je 58 godina i šest mjeseci života, te 33 godine i šest mjeseci staža osiguranja. Dogodine će uslovi biti muškarci 64/39, žene 59/34. Takvim principom će 2027. muškarcima prestati mogućnost odlaska u izuzetnu prijevremenu starosnu penziju. Žene će tu mogućnost, naravno pod uslovom da se Zakon ne bude mijenjao, imati do 2037. godine", istakao je Kvesić.

"Hoće li, pored redovnog usklađivanja penzija koje je zakonska obveza, u 2024. godini biti i izvanrednog usklađivanja, za sada ne možemo govoriti, a odluku o tome donosi Vlada FBiH", kazao je Kvesić za FENU.