BiH

Lasić: Ministarstvo podržava sva javna preduzeća iz svog resora

Autor: Biznis.ba
Lasić: Ministarstvo podržava sva javna preduzeća iz svog resora

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić izjavio je danas u obraćanju javnosti da to ministarstvo podržava sva javna preduzeća iz svog resora kako bi mogla nesmetano obavljati svoje djelatnosti.

Dodao je da su i prije donošenja naredbe o obustavi javnog linijskog i vanlinijskog saobraćaja Željeznice FBiH reducirale putnički promet kako bi više kapaciteta bilo na raspolaganju za teretni.

- Kako je smanjen cestovi prijevoz tereta, a porasla potražnja za prehrambenim proizvodima i energentima, željeznica se pokazala kao nezaobilazan faktor u toj situaciji. Svi međunarodni granični željeznički prijelazi su otvoreni za promet uz pojačanu primjenu svih mjera zaštite - rekao je Lasić.

Istakao je da su BH Pošta i HP Mostar organizirali dostavu pošiljki na način da izbjegnu kontakt s korisnicima gdje je to moguće i da se sve vrste poštanskih usluga odvijaju neometano.

Lasić je naveo da sistemi telekom operatera stabilno funkcioniraju, a BH Telecom je stavio dodatne resurse na raspolaganje obrazovnim institucijama za odvijanje online nastave.

Naglasio je da je i dalje na snazi odluka Vijeća ministara BiH o privremenom zatvaranju graničnih prijelaza za promet putnika avionskim saobraćajem, a izuzetak su humanitarni letovi, medicinski prijevoz, prijevoz u cilju traganja i spašavanja, prijevoz pošte i robe, kao i tehnički letovi bez iskrcavanja putnika i prinudna slijetanja.

Lasić je kazao da epidemija nije uticala na dinamiku radova na izgradnji autocesta, brzih i magistralnih cesta i da trenutno ima osam aktivnih gradilišta.

Precizirao je da je izvršena analiza planova za 2020. te je predloženo smanjenje postojećeg iznosa odobrenih sredstava za 19,6 miliona KM, što će biti iskorišteno za ublažavanje posljedica krize.

- Ta ušteda ne bi trebala ugroziti sve planirane projekte u 2020. - rekao je Lasić.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=6sY1j3DFCg8&feature=emb_title[/embed]

Biznis.ba / FENA