Razgovor za Biznis

Ličina: Rekordna poslovna godina m:tel-a u svim segmentima

Autor: Biznis.ba
Foto: Biznis.ba

Iza kompanije m:tel je izuzetno uspješna poslovna godina, sa rekordnim finansijskim rezultatima i ostvarenom dobiti od 332,39 miliona KM, što je rast od 250,12 miliona KM, odnosno 304% u odnosu na rezultat ostvaren u 2022. godini.

EBITDA kompanije je uvećana za 292,7 miliona konvertibilnih maraka u odnosu na isti period prošle godine.

Dobit m:tel-a bi za 2023. godinu, ne računajući vanredni prihod postignut prodajom antenskih stubova, iznosila 93,41 milion konvertibilnih maraka, što je za oko 13,5% više u odnosu na prethodnu godinu, što je dovoljan finansijski pokazatelj stabilnog rasta kompanije.

Na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru predstavnici M-tel kompanije predstavili su se kao ključan partner u regionalnom povezivanju zemalja zapadnog Balkana.

- Kompanija M-tel je godinama dio mostarskog sajma i s obzirom da je ovo najveća manifestacija u BiH, izuzetno je važno da smo mi tu kao jedan od vodećih telekom operatera u BiH. Budući da poslujemo u okviru Telekoma Srbije važno nam da je region povezan, te je to fokus našeg djelovanja kroz rješenja koja ćemo prezentovati. Drago nam je da rješenja koja možemo ponuditi u BiH, možemo ponuditi i u drugim zemljama regije budući da radimo na istim rješenjima i platformama te na taj način uvezujemo region. Smatram da je itekako bitno da se povezujemo kroz telekomunikacije i pametna rješenja, kaže za Biznis.ba Stefan Ličina, šef Službe za odnose s javnošću.

M-tel se na Sajmu bazirao na prezentaciju najnovijih uređaja i hardvera koji su interesantni krajnjim korisnicima.

- Sa druge strane, nama su mnogo značajnija poslovna lica koja će nas posjetiti te ćemo se fokusirati na smart rješenja. U tom smislu govorim o “Smart dom“ rješenjima, koje dom čine pametnim te smo usluge proširili na stambene objekte i tu se obraćamo investitorima i onima koji grade stambene objekte, kako bi svoje objekte u gradovima učinili pametnim, kaže Ličina.

Pametni dom je set usluga koje se instaliraju u dom, poput alarma na prozore, paljenje i gašenje svjetla kroz jednu aplikaciju, kojom možete upravljati različitim segmentima u vašem domu, bilo da ste unutar ili van njega.

- Naš drugi segment fokusa jesu Smart gradovi (Smart city) koja nude jedinstven nadzor za određene komunalne infrastrukture u jednom gradu i tako ga čine pametnim, dodaje.

Kada je riječ o poslovnoj godini iz M-tel kompanije je poručeno da su itekako zadovoljni postignutim rezultatima.

- Poslovna godina koja je iza nas je rekordna u svim segmentima. Što se tiče finansijskih rezultata, moram istaći da je M-tel broj jedan telekom operater u BiH, te smo samim tim snažno krenuli u 2024. što pokazuju rezultati u prvom kvartalu. Mi nastavljamo biti vodeći telekom operater u cijeloj regiji kroz našu Telekom Srbija grupu, kaže Ličina za Biznis.ba.

Inače, ukupni prihodi kompanije m:tel-a za 2023. godinu iznose 760,9 miliona konvertibilnih maraka i uvećani su za 294,4 miliona konvertibilnih maraka, što je povećanje od 63,11% u odnosu na ukupne prihode ostvarene u prethodnoj godini. Ukupni troškovi uvećani za oko 16,73 miliona KM, odnosno oko 4,47% u odnosu na prethodnu godinu, što je uzimajući u obzir stopu inflacije neznatno povećanje.