BiH

Loši vremenski uslovi prepolovili prinos lubenice i dinje

Autor: Biznis.ba
Loši vremenski uslovi prepolovili prinos lubenice i dinje

Kiša, grad i niže temperature, koji su prethodnih dana pogodili BiH, prepolovili su prinose lubenice i dinje, tvrde povrtari.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, kazao je da su vremenske nepogode i pad temperature šok za povrće, a posebno za dinje i lubenice, čiji je rod, po njegovom mišljenju, prepolovljen.

"Kulture kao što su lubenica i dinja, odnosno vrežaste kulture, teže podnose nagli pad temperatura, tako da se vreže suše. Poslije kiše je velika vlaga, a kad se još smanji temperatura - ove kulture to ne mogu podnijeti i dolazi do njihovog propadanja", kazao je Mastalo za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, vreže krenu da venu, odnosno ne mogu da hrane plodove.

"A oni plodovi koji ostaju naglo će da sazore i nemaju vrijednost kakvu bi trebalo da imaju. Posljedica toga će biti da ti plodovi završe na pijaci lošijeg kvaliteta, a svakako će doći i do niže cijene", kazao je Mastalo i dodao da će sigurno biti i manji prinos ovih kultura.

Dodaje da povrće kao što su krompir, kupus, mrkva i slično bolje podnosi ove vremenske nepogode.

"Mada, ovo vrijeme pogoduje razvoju bolesti, tako da je sada velika gužva kod apotekara, gdje mi povrtari moramo kupovati zaštitu daleko više nego kada je normalno vrijeme", pojasnio je Mastalo i dodao da samim tim dolazi do poskupljenja proizvodnje.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ističe da su vremenske nepogode, koje se dešavaju posljednjih nekoliko dana u vidu pada temperature, za takozvane toploljubive kulture veoma nepovoljne.

"Sigurno će se odraziti na sam sadržaj šećera i kvalitet, ali i na količinu prinosa", kazao je Marinković i dodao da je za očekivati da u narednom periodu dođe do skoka temperatura te da će onda drugo kolo lubenice i dinje dati nešto kvalitetnije proizvode.

"Stalnom promjenom vremena, odnosno smjenjivanjem toplih i kišovitih dana, dolazi do veće mogućnosti za pojavu bolesti kao što su plamenjača i pepelnica, a pogotovo u plasteničkoj proizvodnji", kazali su iz jedne banjalučke poljoprivredne apoteke i dodali da je potreban veći broj tretiranja sredstvima za zaštitu bilja ukoliko povrtari želi da sačuvaju povrće.

Inače, cijena lubenice (kraljice slasti) kreće se od 0,85 do 1,25 KM po kilogramu, dok dinja košta 0,85 KM po kilogramu.

Dok povrtari muku muče sa vremenom, kod voćara situacija je totalno drugačija, te ove godine mogu se nadati dobrom rodu.

"Kod nas je jako mali procenat štete. Ove godine je rodilo jako dobro i vrlo je dobar i visok kvalitet voća", kazao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Biznis.ba / NN