Lukavac

Lukavački GIKIL pustio u pogon postrojenje za prečišćavanje tehnoloških voda

Autor: Biznis.ba
Foto: Biznis.ba

Global Ispat Koksna Industrija Lukavac (GIKIL) pokrenula je postrojenje za biološko prečišćavanje otpadnih voda, a koje ubuduće, ispuštene u rijeku Spreču, neće štetiti okolišu.

Tehnološke koksne vode, koje su bile štetne za floru i faunu, sada se dodatno obrađuju na savremeni biološki način te kao čiste odlaze u Spreču.

"Tehnološke vode u GIKIL-u, nakon što prođu ranije uspostavljene tretmane, sada prolaze i kroz nadograđeno postrojenje te kao potpuno prečišćene se ispuštaju u prirodne recipiente"- objasnio je Jasmin Pandurović, tehnolog u u ovoj kompaniji.

Na projektu se radilo dvije godine i koštao je oko 2 miliona KM.

"Ovime je potpuno optimizovano postrojenje za fizičko-hemijski i biološki tretman otpadnih voda, a to znači da smo nadogradili i unaprijedili postojeće postrojenje, na staroj biologiji, izgradili novi objekat, time i novo postrojenje za tretman otpadnih voda. Cilj je bio da se obezbijede granične vrijednosti propisane Federalnom uredbom i što je najvažnije sve granične vrijednosti su i postignute“- kazao je Albin Suljić, direktor GIKIL-a.

Trenutno se u GIKIL-u radi i na projektu zaštite zraka, što podrazumijeva nabavku mašine za bezdimno punjene te će ona kao takva u velikoj mjeri smanjiti emisije koje su danas zastupljene.