BiH

Mahir Smajić: U IT sektoru svako može pronaći svoje mjesto

Autor: Biznis.ba
Mahir Smajić: U IT sektoru svako može pronaći svoje mjesto

Tržište u IT sektoru trenutno spada među najpotentnije u Bosni i Hercegovini. Sve veći broj mladih odlučuje se za karijeru upravo u toj oblasti, a među njima je i 28-godišnji Mahir Smajić, koji je nedavno pokrenuo startup projekat „Zipit d.o.o“.

Po profesiji elektrotehničar računarstva i informatike, nakon što je godinama radio u jednoj privatnoj firmi kao serviser računara i računarske opreme, Mahir je odlučio rizikovati i pokrenuti  vlastiti posao.

„U tih devet godina, koliko sam radio u privatnoj firmi, naučio sam i radio apsolutno sve vezano za servis i održavanje IT opreme i softwarea jer me cijela ta oblast oduvijek zanimala, kao što me zanima i danas pa konstantno pratim i učim nove stvari uporedo sa razvojem IT sektora. Početkom 2018. godine supruga i ja smo otvorili beauty salon i u sklopu tog prostora smo imali viška prostoriju koju sam mogao iskoristiti za sebe, i tako su krenula prva razmišljanja o pokretanju startupa. Poslije par mjeseci sam uz jutarnju kafu sa suprugom gledao jutarnji program na TV-u i primijetio oglas MInistarstva privrede Kantona Sarajevo i Privredne komore Kantona Sarajevo za startup, na koji sam se prijavio i nakon dva mjeseca uspio ući u 17 odabranih projekata te sam uz pomoć tih i vlastitih sredstava pokrenuo cijelu priču oko privatnog biznisa“, priča Smajić.

Sa svojih 28 godina, kako kaže, smatrao je da je pravo vrijeme za taj korak te da u slučaju neuspjeha opet ima velike šanse za pronaći novi, eventualno bolji posao.

„Tržište u IT sektoru teško da će kod nas biti zasićeno jer je puno inovacija i većina firmi iz našeg regiona radi za inostrano tržište, tako da postepeno dolazi do povećanja potražnje usluga ovog tipa na našem tržištu. S obzirom da sebe vidim kao osobu koja se trudi uraditi posao najbolje što može, biti tačna i ispoštovati dogovor sa klijentom, ne smatram da će biti teško zadržati novog klijenta, a postojeće klijente zadržavam konstantnom kvalitetnom uslugom i mislim da će to biti recept za uspjeh“, optimističan je Mahir.

Premda je njegova firma još na samim počecima i na tržištu postoji od septembra 2018., već u tih prvih nekoliko mjeseci stekli su pristojnu dobit. Smajić vjeruje da je to dobar pokazatelj pravca u kojem se kreće i svijetle budućnosti za ovaj startup. Početkom ove godine firma je dobila još jednog uposlenika, a uskoro imaju u planu i nova zapošljavanja u zavisnosti od obima posla. Podrška Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Privredne komore KS u razvoju poslovnog projekta bila je, kaže Mahir, od krucijalne važnosti jer ta sredstva predstavljaju jedan čvrst temelj za ukupno poslovanje i bez njih bi bilo dosta teže doći do sadašnje, pozitivne poslovne situacije.

Za uspjeh u poslovnom svijetu najvažnija je predanost onome što radite, naglašava Smajić.

„Ni u Njemačkoj se ne može živjeti bez rada, kao ni ovdje. Prilika za posao u BiH ima i sve češće se otvaraju nove. Međutim, naši mladi ovdje posao vide u državnim institucijama gdje očekuju da će imati klizno radno vrijeme i priliku da zarade platu ne radeći ništa, dok u inostranstvo odlaze sa namjerom da rade i velika većina u tome uspijeva. Ako bi pokušali ovdje započeti neki razuman posao i truditi se da kvalitetom rada uspiju taj posao razviti, siguran sam da bi uspjeli. Dakle - raditi i samo raditi, a ne tražiti posao na kojem se ne mora raditi ili se može manje raditi. Nije nikakva nova rečenica, ali je jedna od onih koje treba ponavljati dok je svi ne apsorbiraju“, zaključuje Mahir Smajić.

Biznis.ba