BiH

Malim preduzećima potrebno manje birokratije i lakše finansiranje

Autor: Biznis.ba
Malim preduzećima potrebno manje birokratije i lakše finansiranje

Pojednostavljenje birokratije, olakšavanje finansiranja za mala preduzeća i smanjenje broja dozvola glavne su preporuke izvještaja "Analiza barijera razvoju poduzetništva", koji je predstavljen danas u Sarajevu.

Izvještaj je sačinjen u okviru projekta "Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG)" koji finansira Ambasada Norveške u BiH, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov naveo je da je za implementaciju tih preporuka neophodna izmjena postojećeg zakonodavstva u BiH.

Ambasador Norveške u BiH Olav Reinertsen istakao je da njegova zemlja snažno podržava ekonomski razvoj u BiH, u čemu dugo sarađuju s UNDP-om.

- Posebnu pažnju pridajemo inovacijama i sektorima koji zapošljavaju mlade obrazovane ljude kako bi mogli graditi karijere ovdje u BiH a ne u inostranstvu - rekao je Reinertsen.

Načelnik Odjela za evropske poslove i projekte u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Amir Hujić naglasio je da podržavaju projekt EGG zbog njegovog značaja u podizanju konkurentnosti bh. kompanija.

U okviru prezentacije izvještaja organizovan je sajam start-up kompanija koje su podržane kroz projekt "Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta".

Biznis.ba / FENA