BiH

Mališević: Industrijska proizvodnja u FBiH bilježi blagi rast

Autor: Biznis.ba
Mališević: Industrijska proizvodnja u FBiH bilježi blagi rast

Izbijanje pandemije koronavirusa već je u martu 2020. godine Bosni i Hercegovini donijelo pad industrijske proizvodnje. Tako je u martu, u odnosu na mjesec prije, taj pad iznosio 9,8 posto, a u aprilu 6,6 posto, potvrdio je za Fenu direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore FBiH Almin Mališević.

- Već u maju je došlo do zaustavljanja daljeg pada industrijske proizvodnje i dolazi do blagog rasta od 2,8 posto u odnosu na april 2020. Juni je donio rast od 4,7 posto, a juli od 1,4 posto - rekao je Mališević.

Dodao je da se pad industrijske proizvodnje odrazio i na izvoz, te je ukupan izvoz/uvoz Federacije BiH za prvih šest mjeseci 2020. iznosio 5.096.749 KM i za 16,5 posto manji je u odnosu na isti period 2019.

Mališević je naveo da je uvoz također zabilježio pad, te je uvezeno robe u vrijednosti 8.192.857 KM, što je za 19,1 posto manje u odnosu na isti period 2019.

- Važno je napomenuti da je posljednjih nekoliko godina industrija u FBiH imala pozitivne trendove, što se moglo vidjeti i na broju zaposlenih, povećanju izvoza, rastu plaća i slično. Tako smo imali rast obima industrijske proizvodnje u 2016. od 2,6 posto u odnosu na 2015. U 2017. rast je iznosio 3,8 posto u odnosu na 2016., a u 2018. taj rast je bio 0,8 posto - istakao je Mališević.

Podsjetio je da je početkom 2019. došlo do stagnacije industrije i ta godina je završena sa padom od 3,8 posto u odnosu na 2018.

- Ako analiziramo 2020., prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, obim industrijske proizvodnje u januaru 2020. u odnosu na decembar 2019. je imao rast od pet posto i to je davalo nadu da će 2020. imati pozitivne trendove - kazao je Mališević.

Po njegovim riječima, iako industrijska proizvodnja u FBiH počinje bilježiti blagi rast, teško je procijeniti koliko će trebati da se vrati na nivo prije pandemije.

- Ukoliko se dolaskom jeseni pojavi veći broj zaraženih koronavirusom, očekivati je i dodatne mjere koje će sigurno negativno uticati na industriju - smatra Mališević.

Dodao je da su mnogobrojni faktori koji moguu ticati na stanje industrijske proizvodnje u FBiH, ali vjeruje da će se nastaviti rast obima industrijske proizvodnje, broja zaposlenih i izvoza i da će bh. industrija u 2021. doći na nivo prije pandemije.

- Mi u Privrednoj komori FBiH svakodnevno komuniciramo s kompanijama, te nadležnima na svim nivoima dostavljamo inicijative i prijedloge koji za cilj imaju olakšavanje poslovanja i uklanjanje barijera na koje nailaze kompanije - rekao je Mališević.

Biznis.ba / FENA