BiH

Manja proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata

Autor: Biznis.ba
Manja proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata

U Republici Srpskoj je u prošloj godini proizvedeno 2,019 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili za 0,7 odsto manje nego u 2017. godini, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Od ukupne proizvedene mase na sortimente od lišćara otpada nešto više od milion metara kubnih, dok 955.981 metar kubni čine sortimenti od četinarskog drveta.

U prošloj godini najviše je proizvedeno trupaca, i to u masi od 655.599 metara kubnih od četinara i 331.669 metara kubnih od lišćarskog drveta.

U Srpskoj je prošle godine prodato 2,018 miliona kubnih metara raznih šumskih sorimenata ili za 2,5 odsto manje nego u 2017. godini.

Najzastupljeniji i u prodaju su bili trupci.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da je šumarstvo u većem dijelu prošle godine uglavnom zaostajalo u izvršenju planiranih zadataka u obimu proizvodnje, a takođe i u ostvarenom obimu prodaje.

"To znači da je u šumarstvu u prošloj godini bilo problema zbog vremenskih neprilika, dinamike ostvarivanja plana i kooperanata - izvođača radova koji su djelimično generisali podbačaj plana proizvodnje", naveo je Šinik.

Biznis.ba / NN