BiH

Maske su pale: Srpski ministri stali u odbranu Bloka 7 u Tuzli kontra stava EU

Autor: Biznis.ba
Maske su pale: Srpski ministri stali u odbranu Bloka 7 u Tuzli kontra stava EU
Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku EU Johannes Hahn danas je u Sarajevu izdao zadnje upozorenje BiH po pitanju gradnje Bloka 7 TE u Tuzli.

Bh. političari, prije svih oni federalni, konačno će morati odlučiti između Evropske unije i istočnih partnera iz Kine. Hahn je jasno dao do znanja da je ovakav projekt neprihvatljiv za EU te da će u slučaju njegove izgradnje BiH morati plaćati milijardu eura Uniji, što je nemoguća misija za krhku domaću ekonomiju.

Više puta smo na ovom portalu izvijestili kako partneri iz Kine prodor u regiju i BiH rade preko susjedne Srbije i srpskih političara u BiH. Stoga je danas bilo interesantno pratiti reakcije upravo srpskih ministara na upozorenje komesara Hahna.

Predsjednik Dačićeve kćerke stranke u RS - Socijalističke partije Petar Đokić je, jednakim žarom kojim je tražio izgradnju spomenika Slobodanu Miloševiću u Srbiji i RS, danas od Evropske unije branio projekt Bloka 7 TE u “federalnoj“ Tuzli.

- Nije korektno što se traži da se odustane od Bloka 7, jer će se on graditi po najvišim evropskim standarima, kazao je Đokić.

S ništa manjim žarom, projekt je branio i SDS-ov Mirko Šarović, kazavši da će se Blok 7 Termoelektrane Tuzla nesmetano graditi bez obzira na procese koje je najavio Sekretarijat Energetske zajednice.

Hoće li političari iz Federacije ignorisati upozorenje Johanesa Hahna i zatvoriti vrata Evropske Unije te se okrenuti istoku i Kini, znaće se već 1.aprila kada Dom naroda Federacije BiH glasa o ovom projektu.

Biznis.ba