BiH

Melez: Nismo dozvolili umanjenje prava radnika

Autor: Biznis.ba
Melez: Nismo dozvolili umanjenje prava radnika

Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca za djelatnost proizvodnje i prerade metala nakon 11 mjeseci potpisali su predsjednica Grupacije poslodavaca za djelatnost metalne industrije pri Udruženju poslodavaca FBiH Snježana Dropuljić i predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez.

- Dugo smo pregovarali, skoro 11 mjeseci, bilo je brojnih nesporazuma. Održali smo i vanredni Kongres Sindikata metalaca FBiH i pokazalo se da smo mnogo postigli. Prva tačka dnevnog reda Kongresa bila je kolektivni ugovor, pokazali smo čvrst stav i najvjerovatnije poslodavci su to shvatili – pojasnio je za „Avaz“ Melez.

  • (Melez: Dugo smo pregovarali, skoro 11 mjeseci)

Ugovor se odnosi na 25.000 uposlenih u metalskoj industriji, a bit će na snazi nakon objave u Službenim novinama FBiH.

- Nakon kongresa usaglasili smo i izgladili sve nesporazume s poslodavcima. A moram istaći da smo prvi koji su ugovor potpisali upravo s poslodavcima, a ne s Vladom FBiH kako su to radili drugi. Ovo je vrlo značajno pitanje za svakog radnika – naglasio je Melez.

Prema njegovim riječima, došlo je do povećanja minimalne satnice sa 2,31 na 2,75 posto, što predstavlja povećanje najniže satnice za oko 19 posto, a zadržan je topli obrok i regres u iznosima koji su nepromijenjeni u odnosu na ranija rješenja.

- Ovo je najbitnije za radnike, zadržali smo skoro 90 posto svih prava koja smo htjeli. Nismo dopustili smanjivanja prava radnika – istakao je Melez.

Biznis.ba / Avaz