BiH

Mijatović se sastao sa delegacijom JICA: Japanska iskustva u razvoju privrede su itekako potrebna BiH

Autor: Biznis.ba
Mijatović se sastao sa delegacijom JICA: Japanska iskustva u razvoju privrede su itekako potrebna BiH

Zamjenik premijera Federacije BiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović danas se u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sastao sa delegacijom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), koju je predvodio direktor odjeljenja za ekonomski razvoj u centrali JICA-e u Tokiju Keiji Ishigame.

Ministar Mijatović zahvalio je na kontinuiranoj pomoći i podršci koju JICA pruža privredi i poduzetnicima u cijeloj BiH. U tom smislu, zajednički je iskazano zadovoljstvo nastavkom saradnje na projektu "Pružanja mentoring usluga za subjekte male privrede", koji u FBiH, u koordinaciji sa razvojnom agencijom SERDA i uz pomoć JICA, provodi Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta.

Mentoring je, inače, nefinansijska usluga poslovne podrške za mala i srednja preduzeća, koja omogućava dijagnosticiranje stanja poslovanja i planiranje aktivnosti za budući rast. JICA ovaj projekt promovira u svim zemljama zapadnog Balkana, a u BiH su na projektu „Pružanja mentoring usluga za subjekte male privrede“ aktivni od 2013. godine.

Direktor Ishigame je podsjetio da je, između ostalog, na edukaciji u Japanu, u okviru ovog projekta, boravilo 25 eksperata, a da su trenutno u BiH aktivna 22 mentora i 10 trenera.

Zajednički je konstatirano da su mogućnosti i prostor saradnje Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju puno veće od trenutnog nivoa.

Ministar Mijatović je upoznao goste iz Japana sa planovima za narednu godinu, što uključuje donošenje novog zakona o malom i srednjem poduzetništvu, zakona o poticajima i IT poslovnim zonama, te pojačano investiciono ulaganje u male biznise.

- To otvara ogroman prostor za širenje saradnje sa JICA i puno konkretnije rezultate programa mentoringa - kazao je ministar Mijatović.

On je posebno naglasio da će Vlada Federacije BiH u narednoj godini iz budžeta izdvojiti rekordnih jedan posto za razvoj malih i srednjih preduzeća, što je istorijski maksimum, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(Biznis.ba / FENA)