BiH

Milićević: Navodi poslodavaca o umanjenju dohotka neutemeljeni

Autor: Biznis.ba
Milićević: Navodi poslodavaca o umanjenju dohotka neutemeljeni
Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević izjavila je danas u Sarajevu da navodi poslodavaca da država dodatnim doprinosima umanjuje dohodak nisu utemeljeni jer oni već sada imaju problema da pronađu određene profile radnika jer niko više nije spreman raditi ni za 700 KM, a tih je 55 posto od svih plata prikazanih u FBiH, jer puno veću platu za isti rad mogu ostvariti u Hrvatskoj i Sloveniji, da se ne spominju druge zemlje EU.

Milićević je na pres-konferenciji o Prijedlogu zakona o porezu na dohodak i Prijedlogu zakona o doprinosima istakla da je namjera Vlade FBiH i predlagača zakona Federalnog ministarstva finansija bila napraviti model obračuna doprinosa i poreza na dohodak koji je uporediv sa sličnim obračunima u RS-u, te u zemljama bivše Jugoslavije i šire.

- Ono što je u BiH postojalo kao neoporezive naknade, odnosno dijelovi plata, nije postojalo nigdje zbog čega smo bili neuporedivi za potencijalne investitore jer su smatrali da je kod nas stopa opterećenja na rad prevelika, ali ako bi se ušlo u dublju analizu ispostavilo bi se da je skoro 50 posto plate neoporezivo - navela je Milićević.

Dodala je da su poslodavci imali takav zakon i oni su primjenjivali mogućnost obračunavanja najniže osnovice za doprinose i poreze i to im niko ne može zamjeriti, a s druge strane bio je neravnopravan položaj ljudi u realnom sektoru koji su imali mogućnost tih kalkulacija u odnosu na one u javnom i finansijskom sektoru.

- Oni iz realnog sektora su imali i najniže penzije, kad odu u penziju, jer njihova izdvajanja po osnovu doprinosa nisu dovoljna ni za minimalnu penziju od 326 KM i sve je to ukazivalo na potrebu stvaranja istih uslova na tržištu za sve privredne subjekte jer su oni koji su radili s gotovinom mogli koristiti opisani model - pojasnila je Milićević.

Naglasila je i da je Bosna i Hercegovina jedna od rijetkih zemalja koja nije oporezivala isplatu dobiti jer to nije dobit preduzeća nego dohodak vlasnika, a kod nas je upravo korištena za isplatu neoporezivog dijela plate.

- Razumijem pojačane aktivnosti udruženja poslodavaca kao i strah radnika da će im biti manja plata, ali smatram da je on neopravdan - kazala je Milićević.

Potcrtala je da ne misli da će doći do smanjenja plate, već samo do povećanja određenog troška za rad u realnom sektoru kod plata do 850 KM do kojeg iznosa će biti neutralan efekat za poslodavce.

Biznis.ba / FENA