BiH

Milićević: Pohvalno da su u okviru proračuna 15 posto kapitalna ulaganja

Autor: Biznis.ba
Milićević: Pohvalno da su u okviru proračuna 15 posto kapitalna ulaganja

Klub poslanika Koalicije predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH na današnjem zajedanju u Federalnom parlamentu razmotrio je izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna Federacije BiH te zaključio da je pohvalno što se u okviru proračuna 15 posto iznosa definira kao kapitalna ulaganja.

Potvrdila je to medijima poslanica tog Kluba Jelka Milićević, navodeći da je rebalans proračuna vezan za implementaciju zakona o razvojačenim braniteljima i članovima njihove obitelji.

- To su osnovne naznake. Nadam se da će na sutrašnjem izvanrednom zasjedanju Zastupničkog doma proći sve uredu - kazala je Milićević.

U ovogodišnjem proračunu, kako je podsjetila, bila su odobrena sredstva za isplatu po sudskim tužbama i taj dio sredstava se sad umanjuje otprilike za 15 miliona KM.

- To je nešto što se preraspodjeljuje za primjenu zakona o razvojačenim braniteljima - poručila je Milićević nakon zajedanja poslaničkog Kluba Koalicije predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH.

Glavni razlog za donošenje rebalansa proračuna za 2019. godinu je predloženi novi zakon o razvojačenim braniteljima čime je osigurano 25 miliona KM. Uz navedenih 15 miliona KM, nedostajućih 10 miliona KM osigurano je unutarnjom preraspodjelom sredstava u okviru Ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata.

Biznis.ba / FENA