BiH

Ministar Bašić posjetio zanatlije na Baščaršiji

Autor: Biznis.ba
Ministar Bašić posjetio zanatlije na Baščaršiji

Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić obišao je danas nekoliko starih zanatskih radnji na Baščaršiji, gdje se u razgovoru sa zanatlijama uvjerio o značaj podsticaja koje je Ministarstvo ove godine izdvojilo u cilju očuvanja i razvoja tradicionalnih i starih zanata.

Ministarstvo privrede je u 2019. izdvojilo 100.000 KM poticajnih sredstava, koja su dodijeljena u pojedinačnom iznosu od 393,70 KM. Od 273 zaprimljene prijave, što je za deset posto više u odnosu na 2018. godinu, ukupno 254 obrtnika-zanatlija ispunilo je uslove po osnovu javnog poziva.

- Kao stanovniku Sarajeva i osobi koja često s ovim ljudima dolazi u kontakt, bilo mi je zadovoljstvo primijetiti njihovu zainteresiranost za programe Ministarstva privrede i Vlade KS. Sredstva koja im nudimo i koja koriste po različitim osnovama izuzetno su im korisna, tako da smo posvećeni da i u narednim godinama slične programe dodatno razvijamo i još više ulažemo - rekao je ministar Bašić.

Osim toga, Ministarstvo je ove godine subvencioniralo troškove zapošljavanja mladih i razvoj vještina potrebnih za obrtnička-zanatska zanimanja, kao i subvencionranje troškova nabavke osnovnog materijala i alata.

Obrtnici su mogli da se prijave i na ostale programe, kao što su poticaji za žensko poduzentništvo, novoosnovane start up firme i drugi, saopćeno je iz Press službe KS.

Biznis.ba / FENA