BiH

Ministarstvo osiguralo sredstva: Račun KJKP Park će biti odblokiran

Autor: Biznis.ba
Ministarstvo osiguralo sredstva: Račun KJKP Park će biti odblokiran

Nakon što je Općinski sud u Sarajevu donio presudu kojom je naloženo KJKP "Park" isplati devet radnika po tužbi iz 2010. godine, Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo obezbijedilo je 1.280.000 KM koliko iznosi dug prema radnicima sa zateznim kamatama.

Sporazum o izmirenju obaveza prema radnicima potpisali su resorni ministar Srđan Mandić i direktor KJKP "Park" Edin Abdurahmanović.

Mandić smatra da je nemarom prethodnih struktura poslovanje preduzeća, isplate plata, očuvanje životinjskog fonda u Pionirskoj dolini bilo ugroženo. Zbog toga je Vlada KS zadužila Direkciju za robne rezerve da interventno izvrši nabavku hrane za životinje, a Ministarstvo je obezbijedilo sredstva za izmirenje obaveza, kako bi se nastavilo neometano funkcionisanje preduzeća.

- Ministarstvo traži od Skupštine, Nadzornog odbora i menadžmenta da provede detaljnu istragu, izvrši dubinsku analizu poslovanja i izvijesti Ministarstvo o osobama koja su dovela preduzeće u situaciju u kojoj se danas nalazi - rekao je Mandić.

Kako bi se utvrdile nepravilnosti u poslovanju, u preduzeće će biti upućena renomirana nezavisna revizorska kuća.

Procjenjuje se da dug preduzeća iznosi i do 13 miliona KM. Zbog neplaćanja poreza, KJKP Park je u minusu devet miliona. Od toga glavnica iznosi tri miliona, a šest miliona su zatezne kamate, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Biznis.ba / FENA