BiH

Ministarstvo privrede ZDK podijelilo 1.496.000 KM za poticaje privredi i turizmu

Autor: Biznis.ba
Ministarstvo privrede ZDK podijelilo 1.496.000 KM za poticaje privredi i turizmu

Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je danas 57 ugovora, ukupne vrijednosti 1.496.000 KM, koji bi trebali osigurati zapošljavanje 113 radnika u privredi i turizmu u tom kantonu.

Poticaj je dobilo 45 privrednika u sklopu Programa podrške razvoju konkurentnosti privrede, investiranja u opremu, obuku radne snage, promocije i posjete sajmovima, standarda i kontrole kvalitete i patenata te 12 ugovora za subvencioniranje projekata izgradnje i obnove javne turističke infrastrukture.

Aplikanti koji su dobili poticaj imaju obavezu da u finansiranje programa za koje su aplicirali sudjeluju s 50 posto vlastitih sredstava.

- Gospodarstvenici su mogli aplicirati za iznose do 40.000 KM. Neko je aplicirao za nabavku opreme, neko za zapošljavanje radne snage, neko za brendiranje proizvoda, a neki, koji su imali potrebu, i za sve tri oblasti. Ukupno je bilo 70 prijava, ali je “urednih” bilo 45, koji su dobili poticaj. Ukupan iznos sredstava za ovu namjenu je 1.213.000 KM - istakao je ministar Jelić, koji je napomenuo da je to povećanje od 256 posto u odnosu na prošlu godine, kada je za ove namjene isplaćeno 473.000 KM.

To, napomenuo je ministar Jelić, dovoljno govori o opredijeljenosti Vlade ZDK da potiče razvoj privrede i samog kantona. Za podršku izgradnji i obnovi turističke infrastrukture bit će utrošeno 283.000 KM, a među 12 aplikanata koji su dobili sredstva, ističe ministar Jelić, ima i općina i udruženja.

- Turizam je brzorastuća grana gospodarstva i naš kanton ima potencijala. Istaknut ću općine Vareš, Kakanj, Zavidovići, Visoko, Žepče…-kazao je ministar Jelić, koji je najavio kako bi uskoro trebao biti donesen i zakon o turizmu ZDK.

Zakon bi se, najavio je ministar, u formi nacrta mogao naći pred zastupnicima Skupštine ZDK već do kraja ovog ili početkom narednog mjeseca, dok je u budžetu za narednu godinu predviđen i dio novca za finansiranje Turističke zajednice ZDK.

Biznis.ba / FENA