BiH

Ministrica Pozder: Turizam se uglavnom 'dešavao', razvoj treba strateški usmjeriti

Autor: Biznis.ba
Ministrica Pozder: Turizam se uglavnom 'dešavao', razvoj treba strateški usmjeriti

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder očekuje da će Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kao što je nedavno na Svjetski dan turizma učinio i Predstavnički dom, prihvatiti predloženu strategiju razvoja turizma do 2027. godine čime bi Federacija BiH prvi put dobila strateški dokument ove vrste.

Optimizam temelji i na kontaktima koje je u međuvremenu imala s predstavnicima parlamentarnih klubova.

U razgovoru za Agenciju FENA, izjavila je da se turizam dosad uglavnom 'dešavao' u Bosni i Hercegovini odnosno Federaciji BiH, pa će argumenti predlagača sutra u Domu naroda biti da predloženi dokument konačno stvara pretpostavke za planski strateški pristup s ciljem da turizam više ne bude samo privredna grana „u koju smo se dosad svi zaklinjali a potom puštali da se sama od sebe razvija“.

- Strategijom je zacrtano da se govori o održivom turizmu, dakle o turizmu koji se razvija u skladu s okolišem i prirodom. Mislim da bez zaštićene i sačuvane prirode nema ni turizma. Strategija naglašava očuvanje okoliša, istovremeno i razvoj turizma u onim 'nišama' u kojima smo prepoznati i imamo potencijale. Naime, mi nismo zemlja koja se može oslanjati na masovni turizam, što i ne treba ukoliko zagovaramo održivi turizam odnosno zaštitu okoliša. Od kvalitativnih novina, predložena strategija govori o razvoju tih 'niša', dakle turističkih proizvoda u kojima imamo šta ponuditi - ministricine su riječi.

Prvenstveno se tu misli na razvoj ruralnog turizma, a i na turistički i zdravstveni, pa i na konferencijski turizam „u kojem kaskamo“ budući da je vrlo oskudan broj avionskih linija i drugih nužnih konekcija.

Strategija potencira i ulaganje u ljudske resurse. Procijenjeno je da će do isteka perioda za koji je rađena, dakle do 2027. godine, trebati 12.000 novih radnih mjesta u turizmu, što iziskuje i intenzivniju saradnju s obrazovnim institucijama radi kvalifikacije odnosno dokvalifikacije kadra.

- Mi već imamo u pripremi programe koji idu u tom pravcu, a naravno, ovo su sve interresorni projekti odnosno stvari na kojima moramo raditi u saradnji s drugim ministarstvima, počev od Ministarstva obrazovanja, ali i s kantonima jer oni moraju prihvatiti da se sada počinju razvijati i u pravcu razvoja turizma – kazala je ministrica Pozder.

Predložena strategija navodi stubove u lancu vrijednosti turizma, razvoj turističkog proizvoda, ljudskih resursa, brendiranje odnosno marketing „koji nam također kaska“ i na čemu treba značajno raditi, kao i na obradi statističkih podataka „jer ako želimo da nešto razvijamo, moramo znati od čega počinjemo“, rekla je također.

Strategija zagovara uspostavu turističke zajednice Federacije Bosne i Hercegovine jer su dosad zajednice te vrste dosta prepuštene sebi i sve je nekako 'rasparčano', 'usitnjeno', ističe ministrica napominjući da sutra u Trebinju treba da bude održana konferencija o turizmu čiji učesnici će na jednom mjestu biti resorni entitetski ministri kao i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine te u okviru istog panela, učestvovati s ministrima Crne Gore, Makedonije i Srbije.

- Tu će biti riječi o turističkim potencijalima koje imamo kao cjelovita zemlja a i kao region. Jer suviše smo mi mala destinacija, evo navedite mi primjerice turistu koji će iz Amerike ili Kine znati da pretraži Veliku Kladušu iako ona ima zaista velike portencijale; na nama je zadatak da ih promovišemo u svijetu. Dakle, Bosna i Hercegovina mora da promoviše njene destinacije kao cjelovito tržište ili barem na nivou entiteta i to je nešto na čemu ću insistirati a i na čemu predložena strategija zasniva neke od elemenata – rekla je Pozder.

Osiguravanje potencijalnog poslovnog okruženja u ovoj oblasti podrazumijeva također 'okrupnjivanje', turističke radnike na jednom mjestu, razvoj putne, aerodromske infrastrukture i hotelskih kapaciteta, ulaganje u zaštitu kulturno-historijskih znamenitosti.

- Turizam se, dakle 'dešavao', a ako ga zaista mislimo usmjeravati, nužno je i veće ulaganje te izdvajanje i s nivoa Federacije, sve u cilju održivosti turizma - zaključila je.

U procesu izrade predložene strategije bile su uključene i lokalne zajednice uz brojne druge aktere, pa ministrica naglašava da su primjedbe i sugestije objedinjene u finalni dokument.

On je dobra osnova u strateškom pristupu razvoju turizma i bit će dalje popravljan, dorađivan pa i na osnovu revidiranja koje bi trebalo da se desi krajem 2024. godine, izjavila je Pozder pozivajući delegate Doma naroda da sutra saslušaju argumente predlagača, postave pitanja ako ih budu imali te prihvate dokument „jer samo strateškim pristupom možemo zaustaviti ovaj proces 'dešavanja' turizma, istinski značajne privredne grane u kojoj se, po ocjenama stručnjaka, svaka uložena marka vraća desetostruko“.

(Biznis.ba)