BiH

Mitrović i Koc razgovarali o projektu autoputa Beograd - Sarajevo

Autor: Biznis.ba
Mitrović i Koc razgovarali o projektu autoputa Beograd - Sarajevo

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldunom Kocom.

Mitrović je nakon sastanka novinarima kazao da je sa turskim ambasadorom razgovarao o brojnim pitanjima sa posebnim fokusom na saradnju dvije zemlje u oblasti infrastrukturnih projekata.

"Ono što je svakako u ovom trenutku aktuelno je saradnja između Turske i Bosne i Hercegovine na razvoju infrastrukturnih projekata. Kada kažem infrastruktura, to je pitanje projekta autoputa Beograd - Sarajevo - Beograd. To je uglavnom i bila tema ovog sastanka. Turskog ambasadora sam upoznao koliko je to odmaklo, šta se uradilo do sada i kakvi su daljnji planovi. Prije svega, u ovom trenutku što smo mi mogli reći je da je dio autoputa od Kuzmina do Bijeljine u poodmakloj fazi i to je dio projekta koji je dogovorila Republika Srbija zajedno sa BiH i sa Turskom, tako da taj dio uglavnom ide", kazao je Mitrović.

Istakao je kako bi bilo veoma dobro da se temeljito prati realizacija ovog projekta koji je, kako je rekao, bitan za mnoge zemlje u regionu.

"Ono što je turskog ambasadora interesovalo je šta je dalje urađeno sa onim dijelom autoputa od Bijeljine, Brčkog, Tuzle prema Sarajevu, onda od Sarajeva preko Pala, Višegrada prema Srbiji. To su stvari koje su bile vrlo bitne. Pričali smo o detaljima. Pričali smo i o bilateralnom sastanku koji je održan prošle godine u Beogradu između tri predsjednika i dogovorili smo se da bi bilo rješenje da se prati realizacija ovog projekta koji je zaista veliki i koji je vrlo značajan kako za Bosnu i Hercegovinu tako i za cijeli Balkan, Srbiju, Evropu", rekao je Mitrović.

Podsjetio je i na trilateralni sastanak koji bi se trebao održati u maju, dodajući kako je dogovoreno da tehnička delegacija prati realizaciju ovog memoranduma.

"Mislim da je već dogovoreno između predsjednika, da se u maju ponovo održi jedan trilateralni sastanak, a isto tako dogovorili smo se u međuvremenu da se održi jedan sastanak na ministarskom nivou koji bi definisao određene stvari, operativne, gdje bi se definisala određena tehnička pitanja i formiranje tehničke delegacije koja bi pratila realizaciju ovog memoranduma ili sporazuma o izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo - Beograd. Bili smo tu uglavnom saglasni. U interesu je i Turske i BiH i Srbije i cijelog regiona da se ovaj dio što se tiče infrastrukturnih projekata što prije započne raditi i naravno, da se završi", kazao je Mitrović.

Biznis.ba / AA