BiH

Mladi do prvog radnog iskustva dolaze u poljoprivrednom sektoru

Autor: Biznis.ba
Mladi do prvog radnog iskustva dolaze u poljoprivrednom sektoru

Predstavnici USAID/Sweden FARMA II Projekta razgovarali su sa mladim ljudima iz cijele BiH o iskustvima obavljanja stručne prakse u lokalnim kompanijama i poljoprivrednim zadrugama.

Njihovi sagovornici su završili ili privode kraju studije na veterinarskom ili poljoprivrednom fakultetu, a nakon obavljene prakse neki su dobili i prvi posao.

Edin Agić je diplomirani inženjer poljoprivrede, te je u okviru podrške studentima i mladim inžinjerima za obavljanje stručne prakse koja je implementirana uz potporu USAID/Sweden FARMA II projekta, stekao priliku da se usavršava i radi u kompaniji "Fruit Prom" d.o.o. iz Koraja. Nakon realizovane prakse, “Fruit Prom” je Edinu ponudio nastavak saradnje i zaposlenje.

- Kroz svoju praksu sam imao priliku raditi na istraživanju tržišta, plasmanu robe, sarađivati sa kooperantima, doprinijeti njihovoj edukaciji i organizovanju redovnih mjera i aktivnosti na poljoprivrednim površinama. Uz stečenu praksu, prošao sam dva dodatna seminara u Sarajevu i Beogradu o uzgoju jagodastog voća. Ovo iskustvo govori da mladi mogu biti pokretači uvođenja novih tehnologija, praksi i standarda u bosanskohercegovačkoj poljoprivredi - rekao je Agić.

Aktivnosti obavljanja stručne prakse USAID/Sweden FARMA II Projekt provodi u saradnji sa Centrom za ekonomski i ruralni razvoj (CERD) iz Laktaša.

Projektni koordinator u CERD-u Bojan Ćikić naveo je da je aktivnost organizovanja stručne prakse za studente završnih godina i/ili diplomirane inženjere iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja je po njihovom mišljenu bila jedna od najuspješnijih aktivnosti koju smo implementirali u saradnji sa USAID/Sweden FARMA II Projektom.

- Prije svega, riječ je o aktivnosti koja je u konačnom rezultirala sa nekoliko zaposlenja mladih stručnjaka, što je svakako uspjeh s obzirom na trendove zapošljavanja koji su trenutno aktuelni u Bosni i Hercegovini. Sa druge strane, aktivnost je doprinijela tome da svi praktikanti steknu vrijedna znanja i vještine iz konkretnih oblasti za koje su se školovali, te da svojim radom, zalaganjem i trudom doprinesu unapređenju poslovanja firmi domaćina i organizatora stručne prakse - dodao je Ćikić.

Direktor kompanije "Fruit Prom" Armin Terzić kazao je da će za mlade ljude, koji su vrijedni, pošteni i željni znanja i učenja u BiH mjesta uvijek biti.

- Poljoprivreda je težak i odgovoran posao, ali i istovremeno jedan od najvažnijih poslova koje možemo raditi - naglasio je Terzić.

Njegovo povjerenje u novu generaciju na kraju se pokazalo kao dobra i pametna "investicija", saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II Projekta.

Biznis.ba / FENA