BiH

Mladima 30.000 KM za pokretanje mikrobiznisa

Autor: Biznis.ba
Mladima 30.000 KM za pokretanje mikrobiznisa

Fondacija Mozaik objavila je da će saradnja sa Švedskom razvojnom agencijom u BiH (Sida) omogućiti mladima da dobiju od 500 do 2.000 KM ekspresnih i bespovratnih sredstava za pokretanje svojih mikrobiznisa, a ukupni fond iznosi 30.000 KM.

Mladim ljudima se smatraju svi između 18 i 35 godina, a potrebno je da registruju novi biznis unutar tri mjeseca od dobijanja novca, kao i da je sjedište tog biznisa na teritoriji BiH, saopćeno je iz Fondacije Mozaik.

Biznisi će biti registrovani kao komercijalno poljoprivredno gazdinstvo, samostalno preduzetništvo (RS) ili obrt (FBiH), a bitno je da upošljavaju minimalno jednu osobu. Obzirom da se radi o biznisima koje podržava Fondacija Mozaik, podrazumijeva se da oni moraju biti korisni i za širu društvenu zajednicu i imati određeni impakt. Link za prijavu je: VIDEO

Nakon prijave, mentorski tim Mozaika će pomoći mladima u daljnjem razvijanju prijave - pogotovo u razvijanju mini finansijskog plana jer je jako bitno da ideja bude finansijski održiva.

Rok za prijavu je 10. oktobra 2018. do 14.00 sati, isključivo kroz LONAC.pro. Odluku o biznisima koji će dobiti grant ne donose Mozaik, Sida niti komisije eksperata nego svi zainteresovani građani i građanke. Oni će svojim glasom tj. lajkom pomoći da se izaberu najbolji kandidati i kandidatkinje, a oni sa najvećim brojem glasova će i dobiti bespovratna sredstva. Glasati je moguće od 7. do 13. novembra 2018., a svaki mikrobiznis mora skupiti minimalno 50 glasova.

Biznis.ba / FENA