BiH

Moguća novina i u Bosni i Hercegovini po uzoru na poljoprivrednike u susjednoj Srbiji

Autor: Biznis.ba
Moguća novina i u Bosni i Hercegovini po uzoru na poljoprivrednike u susjednoj Srbiji
Poljoprivreda, kao jedna od ključnih privrednih grana u regionu u velikoj mjeri oslanja se na angažman sezonskih radnika.

Međutim, poslodavci se susreću s problemima u njihovom angažovanju zbog manjka radne snage i zahtjevne administracije koja je neophodna da bi se sezonski rad iz sive zone uveo u legalne tokove. Radnici su, s druge strane, suočeni sa neizvjesnostima u pogledu uslova rada, isplate dnevnica, mogućih povreda, a zato što često nisu prijavljeni, poljoprivredne poslove uglavnom obavljaju bez zdravstvenog osiguranja i zaštite na radu.

U Srbiji je početkom ove godine uveden sistem e-registracije sezonskih radnika u sektoru poljoprivrede, čije je sprovođenje podržao GIZ u ime Vlade Savezne Republike Njemačke u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED-om). Sistem elektronske prijave sezonaca omogućio je brojne pogodnosti za sve tri strane – radnike, poslodavce i državu, kroz poticanje efikasnijeg angažovanja radne snage, daljeg razvoja poljoprivrede i ukupnog ekonomskog razvoja zemlje.

Poslodavci koji imaju firme ili privatna gazdinstva sada mogu da u svega nekoliko klikova, unosom jedinstvenog matičnog broja radnika, datuma kada će radnik biti angažovan i odabirom vrste posla, na legalan način osigurati pomoć u poljoprivrednim radovima putem on-line platforme sezonskiradnici.gov.rs. Dostupna su im i video uputstva i mobilna aplikacija Sezonski radnici, kreirani da korisnicima olakšaju upotrebu ovog servisa. Elektronski sistem je pružio sigurnost radnicima, jer im se uplaćuje penzioni staž i zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu, a poslodavcima dao jednostavnu mogućnost prijavljivanja radnika za manje od deset minuta. Od početka 2019. godine do polovine augusta preko ovog sistema je registrirano preko 20 hiljada radnika sa 480.000 prijavljenih radnih dana i 1,2 miliona eura uplaćenih poreza i doprinosa u državni budžet. Pored pravnih subjekata, sistem mogu da primjenjuju i fizička lica.

Poslodavci potvrđuju da su i oni i radnici podjednako zadovoljni efektima primjene sistema.

U Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj ističu da sistem e-registracija predstavlja važan korak u digitalizaciji javne uprave, jer omogućava i brže povezivanje poslodavaca i lica sa željenim vještinama. Efekti uvođenja ovog sistema u Srbiji su od velikog značaja za državu i budžet i čine dio širokog fronta za suzbijanje sive ekonomije.

Pozitivni efekti elektronskog sistema za prijavu sezonaca u poljoprivredi već su opipljivi, a prilagodljivost i jednostavnost upotrebe sistema otvara mogućnost primjene i u drugim zemljama regiona. Upravo zato se, u suradnji eksperata i državnih institucija i uz podršku njemačke Vlade koju sprovodi GIZ, kroz ispitivanje tržišta analiziraju mogućnosti primjene sistema u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Albaniji i na Kosovu.

Biznis.ba