BiH

Na Bijambarama otvoren Sajam 'Zlatne boje'

Autor: Biznis.ba
Na Bijambarama otvoren Sajam 'Zlatne boje'

Na području Zaštićenog pejzaža "Bijambare" danas je otvoren Sajam proizvoda lokalne zajednice pod nazivom "Zlatne boje", u organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo.

Sajam će biti otvoren do 16. septembra i za to vrijeme će posjetioci moći razgledati i kupiti prehrambene proizvode napravljene po tradiciji ovog kraja.

- Izlagači su Udruženje žena "Ruža" iz Srednjeg i Udruženje pčelara iz Ilijaša - kazao je Feni stručni saradnik za promociju i marketing JU Zaštićena prirodna područja KS Mustafa Zvizdić.

Naglasio je da na sajmu u narednih mjesec dana posjetioci mogu kupiti prehrambene proizvode napravljene po tradiciji i recepturi ovog kraja.

- U ponudi su razni proizvodi, a dominiraju domaći sokovi, džemovi, proizvodi od heljde, heljdino brašno, razne vrste meda i domaće tjestenine - kazao je Zvizdić.

Dodao je da su ovakve manifestacije uz uključenje i saradnju s lokalnom zajednicom koje se time uključuje u rad zaštitećnih područja i postaju njegov dio, jedna od najvažnih stavki JU Zaštićena prirodna područja KS.

Otvaranju Sajma "Zlatne boje" prisustovao je veliki broj posjetilaca i to najviše stranih turista.

- Svakim danom će biti sve više posjetilaca. Ima dosta stranih turista i oni će uzeti tradicionalne bh. proizvode i informacije o njihovom kvalitetu proširiti dalje - kazao je.

Sajam "Zlatne boje" je održan i u okviru međunarodnog projekta "Eko karst" i u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Biznis.ba / FENA