BiH

Na online biznis forumu najavljene nove investicije iz bh. dijaspore

Autor: Biznis.ba
Na online biznis forumu najavljene nove investicije iz bh. dijaspore

Na danas održanom online biznis forumu organizovanom za predstavnike poslovne bh. dijaspore, bh. poduzetnika, lokalnih zajednica, relevantnih ministarstava, privrednih komora i udruženja iz oblasti metalskog sektora i pratećih industrija najavljene su nove zajedničke investicije između bh. dijaspore i bh. poduzetnika.

Forum i b2b sastanci sa bh. dijasporom „Potencijali i perspektive investiranja u metalski sektor i prateće industrije u BiH“, organizovan je u sklopu projekta "Dijaspora za razvoj“ (D4D) koji provode Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlada Švicarske, u partnerstvu sa UNDP-om BiH, IOM-om BiH, Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA i partnerskim općinama.

Potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić istakao da je za uspjeh kao stabilan dio lanaca dobavljača neophodno ostvariti snažnu konekciju sa bh. državljanima koji rade u svjetskim kompanijama, na vodećim pozicijama.

Generalni konzul Bosne i Hercegovine u Štutgartu Began Muhić rekao je da vlada velika zainteresovanost bh. dijaspore i bh. privrednika koji posluju u dijaspori da dio poslovanja prenesu u Bosnu i Hercegovinu.

- Mi trebamo raditi promociju zemlje i poslovnog ambijenta kako bismo zainteresirali investitore i poslovne subjekte za saradnju, te investiciju u BiH. BiH je jedna od najpovoljnijih zemalja za investicije u cijeloj Evropi, te je dragocjeno isticati pozitivne primjere kako bi prikazali pozitivnu klimu za investiranje - dodao je Muhić.

Drugi dio Biznis Foruma bio je rezervisan za individualne b2b sastanke. Održano je više od 60 sastanaka između predstavnika bh. kompanija i predstavnika poslovne dijaspore, a najavljena su nova partnerstva, te nove investicije bh. dijaspore u BiH.

Naredni online biznis forum i b2b sastanci sa bh. dijasporom „Potencijali i perspektive investiranja u poljoprivredu i proizvodnju hrane u BiH“ najavljeni su za 19. maj 2021. radi predstavljanja potencijala za ulaganje bh. dijaspore u poljoprivredni sektor i proizvodnju hrane, saopćeno je iz SERDA-e.

Biznis.ba / FENA