BiH

Na području Brčko distrikta u toku isplata podsticaja namijenjenih razvoju poljoprivrede

Autor: Biznis.ba
Na području Brčko distrikta u toku isplata podsticaja namijenjenih razvoju poljoprivrede

Na području Brčko distrikta u toku je isplata podsticaja namijenjenih razvoju poljoprivrede  te, za ovu godinu, počela je isplata zagarantovanog iznosa za više od 2.000 proizvođača, što je više od 13 miliona maraka, potvrdio je Šef Odjeljenja za poljoprivredu u Vladi Distrikta Milenko Ninković.

- Do sada je podneseno 2.050 zahtjeva, što je budžetski gledano više od 13 miliona maraka. Od spomenutog broja, oko 950 predmeta uspjeli smo u potpunosti obraditi, a više od 800 je već isplaćeno - rekao je šef resornog odjeljenja brčanske vlade Milenko Ninković, precizirajući da je samo za ovaj dio ka proizvođačima distribuirano oko 4,5 miliona maraka.

Uobičajeno je bilo, bar sudeći prema dosadašnjoj praksi, da se godišnje podnese oko 1.200 zahtjeva za podsticanje oko 4.500 različitih pojedinačnih poljoprivrednih proizvodnji.

- S obzirom da je do isteka roka za podnošenje zahtjeva ostalo još oko dva mjeseca, za očekivati je da zaprimimo dodatnih stotinjak zahtjeva, a do sada smo osigurali isplatu zagarantovanog iznosa, te vjerujem da ćemo kroz predstojeći rebalans obezbjediti novac za potpunu isplatu svih iznosa preciziranih važećim odlukama o isplati podsticaja za ovu godinu - zaključio je Ninković.

Ukoliko sve bude teklo predviđenom dinamikom ovo će biti prvi put od formiranja Distrikta da podsticaji poljoprivrednicima u cijelosti budu isplaćeni tokom iste godine za koju su i podneseni.

(Biznis.ba / FENA)