BiH

Na području Gruda počela faza ispitivanja solarne elektrane Petnjik

Autor: Biznis.ba
Na području Gruda počela faza ispitivanja solarne elektrane Petnjik

Predstavnici norveške kompanije za obnovljive izvore energije Greenstat i kompanije GP Toming iz Gruda obilježili su ove sedmice početak faze ispitivanja solarne elektrane Petnjik na području Gruda koja je prva Greenstatova solarna elektrana u Bosni i Hercegovini.

Cijeli solarni park je sada instaliran, uključujući solarne panele, invertere i električnu opremu i priključak na trafostanicu i mrežu. Period izgradnje je protekao prema planu zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu GP Tominga u izgradnji velikih solarnih elektrana.

Sada će uslijediti testni period prije konačnog odobrenja elektroprenosa, što će biti postignuto kada se dokumentira da objekat isporučuje struju prema specifikaciji. Električna energija proizvedena tokom testnog perioda dat će kompaniji prve prihode u septembru.

Solarna PV elektrana Petnjik, sa instaliranom snagom od 45 MWp i procijenjenom proizvodnjom od 64 GWh, najveća je solarna elektrana do sada izgrađena u Bosni i Hercegovini. Projekat je rezultat saradnje između GP Toming iz Bosne i Hercegovine i Greenstata iz Norveške.

- Ovaj značajni projekat će konkretno doprinijeti povećanju udjela obnovljive energije u snabdijevanju energijom u jugoistočnoj Evropi i predstavlja značajan korak ka zelenijoj i klimatski prihvatljivijoj budućnosti za Bosnu i Hercegovinu - navode iz norveškog Greenstata.

Ceremonija u Grudama je imala dodatnu svečanu notu jer su joj prisustvovali predstavnici ambasada Bosne i Hercegovine i Norveške.

Predstavnici Greenstata su tokom posjete Bosni i Hercegovini zajedno s predstavnicima Norveško-bosanske privredne komore (NBHK) održali i sastanak u Konjicu s predstavnicima lokalne zajednice.

Sastanak je organizirala Ambasada Bosne i Hercegovine u Norveškoj, kako bi se sagledavale mogućnosti da Greenstat zajedno s lokalnom poslovnom zajednicom i općinom pomogne razvoj energetskih projekata u općini Konjic.

Na sastanku je bilo riječi o konkretnim projektima koje razmatraju općina Konjic i poslovna zajednica, gdje su zainteresirani za saradnju sa stranim kompanijama koje imaju neophodnu stručnost i iskustvo u razvijanju projekta zelene energije.

Kako je navedeno nakon sastanka, ova općina želi postati najzelenija općina u Bosni i Hercegovini i nadaju se konstruktivnoj saradnji sa Greenstatom u tom smislu.

Iz norveške kompanije naglašavaju da je sastanak bio konstruktivan jer je bilo riječi o konkretnim projektnim mogućnostima u vjetroelektranu i solarnu tehnologiju, koja bi mogla doprinijeti zelenijoj budućnosti Konjica i cijele Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Norveško-bosanskohercegovačke privredne komore Ahmed Lindov u izjavi za Fenu izrazio je zadovoljstvo da postoji interes Greenstata i bosanskohercegovačke poslovne zajednice da se sagledaju mogućnosti u dalje ulaganje u zelenu energije u Bosni i Hercegovini.

- Siguran sam da Greenstat, kao norveška kompanija, ima veliko znanje i stručnost koja može odigrati odlučujuću ulogu u tranziciji Bosne i Hercegovine u društvo koje je prihvatljivije za okoliš - zaključio je Lindov.

(Biznis.ba / FENA)