BiH

Na Sarajevo Wine Weekendu predstavlja se 70 proizvođača

Autor: Biznis.ba
Na Sarajevo Wine Weekendu predstavlja se 70 proizvođača

Najveća bosanskohercegovačka smotra vinskih izlagača, Sarajevo Wine Weekend, na kojoj će biti predstavljeno 70 proizvođača, bit će održana 18. i 19. oktobra u Domu Oružanih snaga BiH.

Gošća festivala Caroline Gilby, jedna od 400 najboljih svjetskih Master of Wine i spisateljica za najvažniji svjetski vinski časopis Decanter, kazala je danas na pres-konferenciji da je obišla neke od hercegovačkih proizvođača vina koji, kako je kazala,  ne zaostaju za vinarima iz zemalja u kojima je kultura proizvodnje i ispijanja vina daleko razvijenija i zastupljenija.

Predsjednik Udruženja sommeliera u BiH Vjekoslav Lukić istakao je važnost održavanja festivala vina u BiH, koji je, kako je istaknuo, odavno prerastao lokalne okvire i postao međunarodni događaj među vinskim stručnjacima.

- Vino je za sve, to je zabava i dobro društvo - poručio je Lukić.

O značaju 15. Sarajevo Wine Weekenda na pres-konferenciji su govorili i prvi savjetnik u ambasadi Republike Slovenije u BiH Borut Valenčić te predsjednica Uprave NLB Banke Lidija Žigić.

Novitet Sarajevo Wine Weekenda su bespovratne čaše najpoznatijeg svjetskog proizvođača staklene galanterije namijenjene vinskoj umjetnosti, Riedel, koje će poslužiti  kao ulaznice.

(FENA)