BiH

Nije dovedena u pitanju sigurnost putnika na banjalučkom Aerodromu

Autor: Biznis.ba
Nije dovedena u pitanju sigurnost putnika na banjalučkom Aerodromu

Sigurnost putnika i zaposlenih na Aerodromu u Banjoj Luci nije dovedena u pitanje – saopćeno je Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA).

Ukazuju na nepotrebno dizanje tenzija i panike od pojedinih medija u vezi s tim aerodromom.

- Ovih dana pojedini mediji svojim tekstovima i naslovima, bez osnova, stvaraju paniku i dovode u zabludu svoje čitaoce, javnost i putnike na Aerodromu u Banjoj Luci - dodaju u saopćenju.

Podsjećaju da je jedan internet portal od BHDCA tražio da mu se dostavi Izvještaj o sprovedenom stručnom nadzoru aerodromskog operatora Aerodromi RS iz 2019. godine, što je i urađeno.

-Nakon toga, na tom portalu se pojavio tekst pod naslovom „Aerodromu Mahovljani prijeti zatvaranje ako hitno ne proširi pistu“ koji su prenijeli brojni drugi mediji dodajući mu termine kao što su „panika“ i slično, te time nepotrebno uznemirili čitaoce, ali i širu javnost.

Ovom prilikom BHDCA želi da istakne da se radi o redovnim aktivnostim i redovnom nadzoru koji je BHDCA sprovela u skladu sa Zakonom o vazduhoplovstvu BiH i Pravilnikom o nadzoru u civilnom vazduhoplovstvu. Tom prilikom inspektori i stručna lica BHDCA uočili su određene neusklađenosti koje su naložili aerodromskom operatoru da otkloni. Naglašavamo da su uočeni nalazi klasifikovani kao nalazi kategorije 2 za koje je operatoru ostavljeno određeno vrijeme da ih otkloni, kao i u slučajevima drugih operatora – dodaju u saopćenju.

Aerodromski operator je u skladu sa navedenim pravilnikom, Direkciji dostavio Korektivni akcioni plan u kojem je definisao mjere i aktivnosti na otklanjanju nalaza i njihove rokove. Na osnovu uvida u Plan korektivnih aktivnosti, BHDCA je prihvatila plan i utvrdila da je aerodromski operator otklonio dio nalaza, dok je otklanjanje jednog dijela nalaza, u skladu sa rokovima navedenim u Korektivnom akcionom planu, još uvijek u toku.

BHDCA će, navodi se u saopćenju, u narednom periodu provesti povratni stručni nadzor kako bi provjerila i pratila aktivnosti na realizaciji otklanjanja nalaza i aktivnosti iz Korektivnog akcionog plana.

( FENA)