BiH

Nikšić potvrdio: 'Zrak' na pravom putu, novi poslovi i radna mjesta

Autor: Biznis.ba
Nikšić potvrdio: 'Zrak' na pravom putu, novi poslovi i radna mjesta

Od Zraka nismo odustali iako su mu bili namijenili smrtnu kaznu ...

Vijesti.ba su ranije danas pisale kako je stečajni upravnik jutros potpisao ugovore sa još sedam radnika “Zraka”, koji su vraćeni na posao.

Broj radnika sada je povećan na ukupno 25, što praktično znači da je na posao u Zrak vraćeno više od polovine radnike, s obzirom da je stečajem bez posla ostalo nih 49.

Prema našim saznanjima, uz značajan napor federalnog premijera Nermina Nikšića i federalnog ministra energetike Vedrana Lakića, Zrak je pred potpisivanjem novih ugovora.

Ove navode potvrdio je večeras i sam Nikšić.

- Zatvaranje kompanija i otkazi radnicima su za nas zadnja opcija, jer nam je važna sudbina svakog radnika i njihovih porodica. U današnje vrijeme gašenje firmi namjenske industrije može ukazivati samo na nečije loše namjere i prikrivene želju za ostvarenjem nekog ličnog interesa, poručio je večeras premijer Nikšić i dodao:

- Od Zraka nismo odustali iako su mu bili namijenili smrtnu kaznu. Pokazalo se da smo ispravno odlučili. U kratkom periodu, zajedničkim naporom sa stečajnim upravnikom uspjeli smo pronaći nove poslove i vratiti određeni broj radnika. Još uvijek smo daleko od cilja. Ovo je samo jedan od primjera koji nam pokazuje da trebamo biti uporni i tražiti rješenja. Odustati od borbe nije opcija.

Podsjetimo, prema saznanjima Vijesti.ba veliki interes za nišanske sprave Zraka pokazala je jedna kompanija iz Bugarske, a s tim ugovorom bi se broj radnika u Zraku dodatno povećao. Također, uskoro u posjetu dolaze i predstavnici austrijske kompanije za koju je Zrak već izradio nišanske sprave za minobacače. Osim toga, “Zrak” je već isporučio 50 nišanskih sprava za minobacače, drugačijeg modela od onog koji ide za Austriju, jednoj domaćoj kompaniji iz oblasti namjenske industrije.

(Biznis.ba)