BiH

Njemačka s 1,1 miliona eura podržala gradnju vjetroelektrane "Bitovnja" kod Konjica

Autor: Biznis.ba
Njemačka s 1,1 miliona eura podržala gradnju vjetroelektrane "Bitovnja" kod Konjica

Generalni direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Bajazit Jašarević i izvršni direktor za ekonomske poslove Muhamed Ražanica potpisali su danas u Sarajevu s predstavnicima Njemačke razvojne banke (KfW) Constanze Kreiss i Matthias Schmidt-Rosen Ugovor o finansiranju u vrijednosti 1.100.000 eura za pripremu projekta Vjetroelektrana "Bitovnja".

Njemačka razvojna banka odobrila je bespovratna finansijska sredstva, koja je osigurala njemačka vlada pod okvirom Njemačke razvojne saradnje sa BiH.

U okviru pripreme projekta bit će izvršena dodatna mjerenja vjetropotencijala mjernim stubom i Lidarom, izrada bankabilne izvodljivosti, geološko geotehnička istraživanja, procjena uticaja vjetroelektrane na okoliš i socijalni razvoj, kao i izrada studije izvodljivosti.

Predviđena je i izrada studije baznog stanja faune ptica i šišmiša, transportne, te studije priključenja vjetroelektrane na prijenosnu mrežu kao i izrada elaborata i odgovarajuće projektne dokumentacije.

JP Elektroprivreda BiH planira izgradnju do 25 vjetroagregata ukupne instalisane snaga do uključivo 60 MW, ovisno o vrsti turbina.

Dosadašnje analize procjenjuju minimalnu godišnju proizvodnju 110 GWh električne energije.

Lokalitet planirane Vjetroelektrane "Bitovnja" nalazi se na području sjevernog dijela Općine Konjic, u blizini granice sa susjednom Općinom Kreševo, udaljen oko 30 km zapadno od Sarajeva. Prostire se na planinskom grebenu sa visinom između 1.530 i 1.700 m iznad nivoa mora.

Vjetroelektrana "Bitovnja" jedan je od ključnih proizvodnih elektroenergetskih objekata na bazi obnovljivih izvora energije planiran za realizaciju u okviru Dugoročnog plana razvoja JP Elektroprivreda BiH.

Mjerenja provođena s ciljem utvrđivanja potencijala Vjetroelektrane traju od 2010., a sva ispitivanja rađena su u skladu s najstrožijim standardima i preporukama korištenih u EU iz oblasti vjetroenergetike.

U okviru Njemačke razvojne saradnje, KfW kreditnim sredstvima finansira i projekt Vjetroelektrane "Podveležje" s 15 vjetroagregata, koja će biti izgrađena 10 km istočno od Mostara, saopćeno je iz Službe za komunikacije EPBiH.

Biznis.ba / FENA