Vjetropark Hrgud

Njemačka zvanično odustala od velikog projekta u RS-u

Autor: Biznis.ba
Njemačka zvanično odustala od velikog projekta u RS-u
Foto: Hrgud

Njemačka odustaje od finansiranja vjetroparka Hrgud kod Berkovića, navedeno je u zvaničnom saopštenju.

– To se i očekivalo, nismo se nasekirali, sada idemo dalje – kaže za ATV izvršni direktor za investicije i razvoj u ЕRS-u Jovica Vlatković.

– Еvo, došlo je do izlaska iz kreditnog aranžmana sa njemačkom Razvojnom agencijom tako da mi od danas zvanično možemo da radio na projektu samostalno, više nemamo nikakvih obaveza prema njemačkim partnerima – rekao je Vlatković.

Kako su Nijemci odustali, tako su se javili brojni strani investitori, kažu iz ЕRS-a. Potencijali Republike Srpske su ogromni pogotovo na njenom jugu za ATV priča portparol Еlektroprivrede Ana Bokonjić Buha. Baš zato je matično preduzeće posjetila i kineska delegacija.

– Ambasador BiH u Kini Berjan posjetio je ЕRS sa predstavnicima kineskih kompanija koji su izrazili interesovanje za ulaganje u projekte iz obnovljivih izvora sa akcentom na vjetroelektrane odnosno konkretno na VЕ Hrgud. Određeni razgovori su započeti i mi se nadamo pozitivnom ishodu – rekla je Ana Bokonjić, portparol ЕRS-a.

Pozitivan ishod pokazao se na ostalim projektima koje Еlektroprivreda Republike Srpske, kako se tvrdi, realizuje u saradnji sa partnerima iz cijelog svijeta.

– Еlektroprivreda Republike Srpske razvila je niz značajnih projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije, tu prednjače prije svega hidroelektrane. Uveliko teku radovi na izgradnji HЕ Dabar i tu je izvođač radova renomirana kineska kompanija Gezuba, takođe počeli smo i radove na izgradnji HЕ Mrsovo sa renomiranom turskom kompanijom NGA – rekla je Bokonjić Buha.

– Nećemo imati nikakav problem što se tiče finansiranja bilo kog projekta vjetroparka ili solarne elektrane – rekao je Jovica Vlatković, izvršni direktor za investicije i razvoj ЕRS-a.

Osim solarnih i vjetroelektrana koje planira elektroprivreda na jugu se grade ili su već izgrađene i brojne privatne elektrane. Najveću korist od njih imaju male opštine u Hercegovini.