BiH

Novalić i Milićević s delegacijom EBRD-a - Pružiti tehničku pomoć projektima

Autor: Biznis.ba
Novalić i Milićević s delegacijom EBRD-a - Pružiti tehničku pomoć projektima

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević danas su se u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu sastali s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Kako se navodi u saopćenju Vlade, u središtu razgovora bili su načini nastavka saradnje u svjetlu utvrđivanja smjernica za strateške ciljeve EBRD-a za sljedećih pet godina.

Novalić i Milićević izrazili su želju Vlade FBiH da EBRD, osim što je jedan od najvećih kreditora u BiH, pruži i tehničku pomoć projektima.

EBRD će, kazali su gosti, i dalje podržavati infrastrukturne projekte u našoj zemlji, a predložili su, što su premijer i ministrica prihvatili, da se uključi u projekte izgradnje obnovljivih izvora energije, posebno vjetro i solarnih elektrana, te zbrinjavanja čvrstog otpada.

Zajednički zaključak današnjeg sastanka je da su prioriteti EBRD-a i Vlade FBiH u značajnoj mjeri podudarni, te da postoji prostor za proširenje saradnje.

Također je zaključeno da će se saradnja sa EBRD-om u narednom periodu, osim podrške javnom sektoru, proširiti što više i na privatni, kako bi se mobilizirale potencijalne investicije.

Kako je naglašeno, EBRD nastavlja sve projekte koje je već započeo u Federaciji BiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Biznis.ba / FENA