BiH

Novi Zakon o PDV-u mora uvažiti zahtjeve privrednika

Autor: Biznis.ba
Novi Zakon o PDV-u mora uvažiti zahtjeve privrednika
U povodu najave da će 8. maja biti održana sjednica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, na kojoj će biti razmatran Nacrt novog zakona o PDV-u, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović je ponovo inicirao izmjene zakona koje zahtijevaju bosanskohercegovački privrednici, a koje se tiču promjene sistema plaćanja PDV-a.

Magazinović je i ranije, u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, pokrenuo inicijativu koju je podržalo oko 30.000 privrednika okupljenih oko privrednih i obrtničkih komora, kojom se zahtijeva uvođenje sistema plaćanja PDV-a po naplaćenim računima, umjesto sadašnjeg sistema plaćanja PDV-a po izdatim računima, a inicirano je i pomjeranja roka plaćanja PDV-a sa desetog na posljedni dan u mjesecu po isteku poreskog perioda, odnosno prethodnog mjeseca.

Osim toga, inicirana je izmjena i Zakona o postupku indirektnog oporezivanja u kontekstu smanjenja zatezne kamate za svaki dan kašnjenja u plaćanju PDV-a sa stope od 0,04 na 0,02 posto.

Krajem 2017-te godine predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić je podržao ovu inicijativu za izmjenu sistema plaćanja PDV-a, nazvavši je opravdanom inicijativom koja će dovesti do poboljšanja poslovnog okruženja u BiH i poboljšanja likvidnosti preduzeća, dok je zahtjev za smanjenje zateznih kamata ocijenio izmjenom koja će bitno smanjiti troškove i olakšati poslovanje.

Samo mjesec dana nakon Zvizdićevog pozitivnog stava o inicijativi, Vijeće ministara je donijelo suprotan stav i na negativan način se izjasnilo o zahtjevima privrednika za pomjeranje roka za plaćanje PDV-a i smanjenje zatezne kamatne stope za kašnjenje u plaćanju PDV-a.

Sada, kada je u najavi izrada novog Zakona o PDV-u, Magazinović smatra da je to prilika da se razjasni nesuglasica između Zvizdića i Vijeća ministara i da se u novi Zakon ubace mehanizmi koji će poboljšati poslovno okruženje u Bosni i Hercegovini.

Treba imati u vidu da je sistem obračuna PDV-a po naplaćenim računima u primjeni kod 22 zemlje članice Evropske unije, te da ovakav sistem primjenjuju i susjedne Hrvatska i Srbija.

Ova izmjena, kao i druge predložene izmjene, bi značajno pomogla mala i srednja preduzeća, o čemu govori i ogromna podrška ovoj inicijativi privrednika iz svih dijelova države, što ni na koji način ne smije biti ignorisano od onih koji primaju platu iz budžeta koje pune upravo ti privrednici.

Vijest o izradi novog zakona o PDV-u dolazi na dan kada počinje Godišnji sastanak Odbora guvernera EBRD-a, događaj od koga se mnogo očekuje u smislu budućeg ekonomskog razvoja BiH, što, ukoliko nije slučajnost, treba da znači da će ovoga puta Vijeće ministara i Uprava za indirektno oporezivanje mnogo više voditi računa o inicijativama koje dolaze od privrednika.

Biznis.ba