BiH

Novo poglavlje Hepoka: Hercegovina je vinska regija

Autor: Biznis.ba
Novo poglavlje Hepoka: Hercegovina je vinska regija

Novo poglavlje mostarskog Hepoka započelo je nakon što ga je preuzelo Društvo za ulaganje u poljoprivredu Zeraa Agriculture Investment, u augustu 2016. Od tad do danas u kompaniju je investirano 20 miliona maraka, a novac je usmjeren na nabavku opreme, unaprijeđenje vinograda i kvalitet vina. Hepok danas proizvodi jaka alkoholna pića i vina. Direktor Zeraa Agriculture Investmenta Damir Ferović na današonoj konferenciji za medije kazao je da je cilj od dana preuzimanja bio kontinuitet u proizvodnji, odnosno napredak Hepoka do moderne i napredne kompaniju.

Preduzeće danas posjeduje sofisticiranu, savremenu tehnološku opremu za brzu i kvalitetnu analizu vina, nove vinifikatore za odležavanje vina, inoks tankove i najmoderniju destileriju za proizvodnju alkoholnih pića, čiji je kapacitet milion litara na godišnjem nivou.

Zeraa Agriculture Investment zadržala je sve uposlenike Hepoka prije akvizicije, kao i da se broj zaposlenih za dvije godine udvostručio. Nova vizija podrazumijeva društvenu odgovornost, koja se ne odnosi isključivo na brigu o uposlenicama i uposlenicima, već i o tradiciji, zaštiti životnog prostora i lokalnoj zajednici.

- Zajedeno s ostalim proizvođačima vina namjeravamo promovisati Hercegovinu, kao vinsku regiju, jer vjerujemo da samo tako možemo pomoći razvoj regije, a samim tim i pomoći privati sektor kako bi realizovao poslovne planove, kazao je Ferović.

Hepok je prema riječima direktora Nedima Marića investirao oko 100.000 KM u savremeni laboratorij i punjač s tri nivoa zaštite.

- Kada proizvedete vrhunske proizvode, morate na adekvatan način napuniti, zatvoriti i produžiti njihov vijek u boci, kazao je, dodajući da se mnogo uložilo u mehanizaciju i opremu na plantažama.

Naredna investicija je 20 hektara novih nasada Žilavke i Blatine.

Vinogradarska proizvodnja odvija se Željuši i Kosoru. Željuša je najsjevernija plantaža grožđa u Hercegovini i najveći i najsavremeniji vinograd u državi.

Biznis.ba