BiH

Obilježen završetak radova na izgradnji prve javne CNG punionice

Autor: Biznis.ba
Obilježen završetak radova na izgradnji prve javne CNG punionice

Obilježen je završetak radova na izgradnji prve javne CNG punionice u Kantonu Sarajevo, koja se nalazi u neposrednoj blizini poslovno-tehničkog objekta Sarajevogasa u Butilama, saopćilo je to preduzeće.

Sporazum o finansiranju projekta ”Izgradnja punionice vozila na prirodni gas” potpisali su 27.12.2017.godine, KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo. Nakon dobijanja urbanističke i građevinske dozvole, realizacija projekta počela je 27.06.2019.godine.

Projekat vrijedan 1.875.000 KM realiziran je sredstvima Vlade Kantona Sarajevo i Sarajevogasa, a  nadzor nad izvođenjem radova je vršio IPSA Institut.

CNG punionica dio je strateškog opredjeljenja Sarajevogasa i nastojanja da se Kanton Sarajevo uvrsti u okolinski proaktivne sredine te smanji koncentracija zagađujućih supstanci u atmosferi.

Značaj projekta je u tome što komprimirani prirodni gas (CNG) je gorivo koje danas nudi najbolji kompromis između okolinskih karakteristika, dostupnosti energetskih resursa, tehnološkog razvoja i ekonomičnosti.

Naime, sva relevantna svjetska istraživanja i studije potvrdile su da upotreba vozila koja kao pogonsko gorivo koriste komprimirani prirodni gas (CNG), omogućuje ogromne uštede, kao i značajno poboljšanje kvaliteta zraka. Također, puštanjem u rad CNG punionice, Bosna i Hercegovina će biti uvrštena na CNG mapu Evrope.

S ekonomskog aspekta, preduzeća koja se odluče da njihova službena vozila kao pogonsko gorivo koriste prirodni gas ostvariće značajne uštede.

Ciljne grupe korisnika u Kantonu Sarajevo su javni gradski prijevoz, komunalna preduzeća, kantonalna ministarstva, javne institucije i stanovništvo Kantona Sarajevo. Punionica ima dvije saobraćajne trake, za autobuse i komercijalna vozila, odnosno mala putnička vozila.

Punionica će u narednom periodu biti na funkcionalnoj probi. Prijedlog kalkulacije maloprodajne cijene upućen je u proceduru odobravanja nadležnim organima koji će odrediti konačnu maloprodajnu cijenu za primjenu.

Pokrenuta je procedura tehničkog prijema punionice. Kada se steknu uslovi za dobijanje upotrebne dozvole, punionica će biti puštena u pogon za javnu upotrebu. Završetak navedenih aktivnosti se očekuje do kraja godine, tako da se zvaničan početak rada javne CNG punionice očekuje 3.01.2020.godine.

( FENA)