Simbol Sarajeva

Obilježena 40. godišnjica Hotela Holiday

Autor: Biznis.ba
Obilježena 40. godišnjica Hotela Holiday
Foto: FENA

Hotel Holiday (tada Holiday inn), simbom Olimpijade u Sarajevu, večeras je u prisustvu brojnih zvanica prigodnom proslavom obilježio 40. godišnjicu. 

Hotel je za potrebe XIV Zimskih olimpijskih igara projektovao jedan od najpriznatijih arhitekata u historiji Bosne i Hercegovine, akademik Ivan Štraus.

Kao arhitekt sa velikim kreativnim potencijalom i projektantskim iskustvom uspio je realizirati ovaj objekat kao potpuno konzistentnu, besprijekornu cjelinu u svom vanjskom i unutrašnjem izgledu. U trenutku kada je izgrađen hotel je predstavljao jedno od krajnjih dometa bh. arhitekture tog vremena, a danas, 40 godina poslije, zbog svojih historijskih i arhitektonskih vrijednosti postao je neodvojivi dio modernog graditeljskog naslijeđa Sarajeva i BiH.

Izvršna direktorica Hotela Holiday, članice hotelske grupacije Europa d.o.o., Belmina Bajrović navela je da Hotel Holiday, simbol Olimpijade i grada Sarajeva, s radošću i zadovoljstvom obilježava svoju 40. godišnjicu.

- Ova važna obljetnica predstavlja krucijalan trenutak za hotel, koji se ističe kao najveći domaćin i svjedok Olimpijade, čuvajući i šireći svoje olimpijsko naslijeđe. Hotel Holiday ima duboko ukorijenjenu historijsku i kulturološku važnost, te je uzor poslovne izvrsnosti i inovacija u hotelijerstvu. S ponosom ističemo našu misiju, koja ne samo da obuhvata očuvanje naslijeđa ove renomirane institucije, već i neprestano usavršavanje i prilagođavanje promjenljivim potrebama tržišta i gostiju - kazala je Bajrović.

Napominje da se prekretnica u historiji hotela dogodila 2016. godine, kada ga je preuzela Europa Group, odnosno Europa d.o.o., te da proslavljajući četiri decenije od otvaranja, Hotel Holiday stoji kao ponosan svjedok prošlosti, ali i kao simbol nade i napretka.

Bajrović je potvrdila da su u saradnji s "Hotel History Foundation“ učestvovali i u realizaciji publikacije "40. godišnjica hotela Holiday“.