Danas odluka

Od 1. februara rastu penzije u RS, u Federaciji se još ne zna

Autor: Biznis.ba
Od 1. februara rastu penzije u RS, u Federaciji se još ne zna
Penzije / Ilustracija

Vlada RS će na današnjoj sjednici donijeti odluku o povećanju penzija u ovom entitetu od 1. januara 2024. godine.

Premijer RS Radovan Višković najavio je kako će penzije biti uvećane za 9,2 posto.

"Povećali smo invalidnine za deset posto, boračka davanja za više od 30 posto, a od 1. januara svim zaposlenim u prosvjeti i kulturi koji imaju visoku stručnu spremu bit će povećane plate za 100 KM", rekao je Višković za RTRS.

Višković je najavio da u februaru kreće testna faza nove fiskalizacije u RS gdje će svi privredni subjekti dobiti fiskalnu kasu i biti u obavezi da izdaju fiskalni račun u realnom vremenu, ali se osvrnuo i na nezadovoljstvo privrednika u ovom entitetu o iznosu minimalne plate od 900 KM.

"Ovo se mora uraditi ako se želimo ozbiljnije uhvatiti u koštac sa sivom zonom. Mislim da je nezadovoljstvo privrednika krenulo zbog toga što su mnogi svoje radnike prijavljivali na minimalnu platu na koju su plaćali obaveze prema državi, a povećanjem minimalca imaju obavezu da plaćaju veće doprinose prema državi i to im je najveća smetnja".

Sa druge strane, januarske penzije u Federaciji Bosne i Hercegovine koje se isplaćuju u februaru, mogle bi biti povećane od pet do sedam posto, ali to nije zvanično potvrđeno.