BiH

Odbijena žalba 'Zraka' na odluku o pokretanju stečajnog postupka

Autor: Biznis.ba
Odbijena žalba 'Zraka' na odluku o pokretanju stečajnog postupka

Žalba koju je poredstvom advokata uputio v.d. direktora preduzeća "Zrak" Edin Čano na prvostepenu odluku o pokretanju stečajnog postupka odbijena je, kažu iz ove firme.

"Na osnovu nezvaničnih informacija koje smo dobili iz Suda, žalba Zrak d.d. Sarajevo na prvostepenu odluku o pokretanju stečaja, je u kantonalnom Sudu odbijena kao nedopuštena, zbog, po njihovim riječima obraćanja neovlaštenog lica, navode u saopćenju za javnost iz ovog preduzeća.

Prethodno je izvršena izmjena advokata koji zastupa interese firme, tako što je prethodni advokat Kenan Ademović otkazao punomoć, a imenovan je advokat Edin Suljić. Dopisom Suda od advokata Suljića tražena je dopuna dokumentacije tako da je nejasno zbog čega se nakon izmjene advokata uopšte spominje ime Kenana Ademovića od strane Suda.

Da je situacija jasna i uvezana, dokaz je da je stečajni upravnik još jučer putem pošte poslao otkaze ugovora o radu svim radnicima, iako je prethodno na sastanku sa ministrom, v.d. direktorom Zraka i predstavnicima sindikata dogovoreno da se ne uručuju otkazi prije odluke Suda po žalbi.

Da apsurd bude još veći, ostvaren je kontakt između predstavnika Zraka d.d. i BNT-TmiH, s ciljem potpisivanja novog višemilionskog ugovora, što bi praktično značilo obezbjeđenje posla za Zrak d.d. u narednih par godina. Pored ovih kontakata, najavljena je i posjeta predstavnika bugarske firme s ciljem nastavka saradnje, jer je to firma s kojom je Zrak d.d. vec sarađivao u prošlosti, navode.

Nadalje, načelno je dogovoreno formiranje jednog stručnog tima, sastavljenog od renomiranih stručnjaka iz oblasti optike, optoelektronike i elektronike, te nekoliko fizičara, hemičara i matematičara, koji bi napravili dugoročnu strategiju rada i razvoja Zraka.

Međutim, kapacitet i kompetencije stečajnog upravitelja su previše ograničene, te je priča o pravljenju njegovog plana o ozdravljenju firme u rangu naučne fantastike. Prije svega ne poznaje proizvodnju i trzište, a sama činjenica da traži od radnika i sindikata da mu naprave plan i organizaciju proizvodnje kao i kompletnog poslovanja, dovoljno govori o tome o kakvom je 'kapacitetu' riječ.

Moramo još naglasiti da taj isti stečajni upravitelj već šest godina obavlja tu funkciju u firmi Šipad, te da je zaposlenik KJKP Toplane Sarajevo, što znaši da trenutno obavlja tri posla i samim time koliko on zaista moze biti posvećen Zraku.

Ako Vlada nakon svih ovih pokazatelja nije spremna, a mi imamo informaciju da ima zakonsku mogućnost i ingerencije da po hitnoj proceduri sve ovo zaustavi i izuzme postupak iz Suda. To bi bila praktična primjena opredijeljenosti Vlade za očuvanje i razvoj firme, u sta ne zelimo sumnjati. U protivnom, ' Bio jednom jedan Zrak', zaključili su u saopćenju iz ovog preduzeća.

(Biznis.ba)