BiH

Održan Ekonomski forum BiH: Otvorena ključna pitanja o putu ka EU

Autor: Biznis.ba
Foto: Biznis.ba

Danas je u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić u Sarajevu održano drugo izdanje ovogodišnjeg, devetog po redu Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine.

Teme Foruma 2024 bile su fokusirane na plan rasta i razvoja na putu ka Evropskoj uniji uz implementaciju Pakta za budućnost koji se temelji na principima održivog razvoja, inkluzivnosti i regionalne saradnje, a posebno se fokusirao na jačanje institucionalnih kapaciteta, unapređenje poslovnog okruženja, te poboljšanje životnog standarda građana.

Uvodnim govorima prisutnima su se obratili prof. dr. Zlatko Lagumdžija, stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama (UN), Maurizio Massari, kopredsjedavajući Grupe prijatelja SDG, EU, WB Reformske agende 2030 i stalni predstavnik Italije u UN-u, Ivana Živković, pomoćnica glavnog sekretara Ujedinjenih nacija, pomoćnica administratora i direktorica Regionalnog ureda za Evropu i Zajednicu neovisnih država Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Jasmina Selimović, guvernerka Centralne banke Bosne i Hercegovine, i Aurélie Valtat, šefica Odjela za integracije u EU, politička i ekonomska pitanja u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Ekonomski forum BiH 2024 otvorila je dekanesa Univerziteta u Sarajevu - Ekonomskog fakulteta prof. dr. Meliha Bašić: „Vjerujem da je Ekonomski forum BiH postavio temelje saradnje između akademske i poslovne zajednice, te kreatora ekonomskih politika u našoj zemlji. Kao organizatori, vjerujemo da smo otvorili ključna pitanja i potaknuli konstruktivnu raspravu o koracima koji nas očekuju na putu ka evropskoj budućnosti. Reformama moramo pristupiti s odlučnošću, ali i s vizijom koja vodi prema održivom rastu i razvoju. Implementacija Pakta za budućnost predstavlja ključnu priliku za jačanje naše ekonomije i unaprjeđenje kvalitete života naših građana. To zahtijeva sinergiju svih sektora, jer samo zajedničkim naporima i dijalogom možemo ostvariti ambiciozne ciljeve i kreirati strategije koje će omogućiti održiv razvoj i bolju budućnost za sve. Nadamo se da će se ideje i prijedlozi s ovog foruma pretočiti u konkretne akcije i rezultate u budućnosti. Zahvaljujem svim učesnicima na učešću i doprinosu uspjehu Foruma“.

Pored Dekanese, Ekonomski forum BiH otvorio je i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, koji je izjavio: „Bosna i Hercegovina, kao i druge zemlje Zapadnog Balkana, svjesna je kako je integracija u Evropsku uniju ključna za ostvarivanje dugoročnog ekonomskog rasta, reforme institucija i poboljšanje životnog standarda naših građana. Pozivam akademsku i privrednu zajednicu da naglase kako iskoristiti ove mogućnosti i kako, kao društvo, možemo ubrzati tražene reforme. Moramo pokazati da smo spremni preuzeti odgovornost u ovom procesu, i vjerujem da ćemo, uz podršku naših međunarodnih partnera, uspješno stići ka cilju. Svi mi koji smo u vlasti u Bosni i Hercegovina trebamo pokazati odlučnost i sposobnost da iskoristimo pružene prilike i da provedemo neophodne reforme koje će nas približiti evropskim standardima. Važno je istaći da Evropska unija nije samo naš najvažniji vanjskopolitički cilj, već i naš ključni partner u stvaranju stabilne, održive i prosperitetn budućnosti.“

Ambasador dr. Lagumdžija istakao je sljedeće: “Ekonomski forum svojim temama niz godina na neki način predviđa ovo o čemu danas govorimo, a drugo ovogodišnje izdanje Foruma je posvećeno upravo Berlinskim procesima. Cilj je da damo konrektnu podršku raspravi o tome kako konkretizirati sve ono što obuhvata potpisani sporazum u Berlinu, a to je, prije svega, pitanje Evropskog Plana rasta. Sve to skupa zajedno je ustvari naš pokušaj da na Ekonomskom forumu okupimo ljude iz poslovne i akademske zajednice, zajedno sa kreatorima ekonomskih politika iz zemalja Zapadnog Balkana, kako bismo zajedno razgovarali o načinima realizaciji plana iz Berlina”.

„Radna grupa za Zapadni Balkan 2030“, koju predvode Italija i Bosna i Hercegovina, predstavlja jednu od ključnih inicijativa za ekonomski rast i stabilnost regiona, dok je učešće UNDP i UN timova u zemlji neizostavno u ovom procesu.

Gospođa Ivana Živković, pomoćnica generalnog sekretara UN-a, pomoćnica administratora UNDP-a i direktorica Regionalnog biroa za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, izjavila je: "Više od 75 posto ciljeva održivog razvoja (SDG) usklađeno je s preporukama politika EU, sa fokusom na ključna područja kao što su smanjenje siromaštva, razvoj vještina i radnih mjesta, zaštita okoliša, vladavina prava i socijalna politika. Ova zajednička posvećenost, osnažena Paktom UN-a za budućnost i Planom rasta EU, naglašava snagu zelenih i digitalnih tranzicija za pokretanje napretka. Zajedno oblikujemo budućnost koja je održiva, pravedna i donosi stvarne koristi svim građanima Zapadnog Balkana.“

Program ovogodišnjeg Foruma bio je koncipiran u dva panela: „Plan rasta – ljudski kapaciteti i institucionalna perspektiva“ i „Finansiranje održivog razvoja – nakon Samita budućnost i COP 29”.

U prvom panelu, pod nazivom “Plan rasta - Ljudski kapaciteti i institucionalna perspektiva” govorili su: Amer Kapetanović, imenovani generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju, Dragan Tilev, državni sekretar pri Ministarstvu za Evropske integracije Republike Sjeverne Makedonije, Olta Manjani, zamjenica ministra ekonomije u Albaniji, Hatidža Jahić, savjetnica za ekonomska pitanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nj.E. dr. Denisa Bećirovića, Getoar Mjeku, zamjenik ministra ekonomije Kosovo. Moderator prve sesije bio je Edin Dilberović, sekretar Ministarstva vanjskih poslova BiH.

“Finansiranje održivog razvoja - Nakon Samita budućnosti i COP-a 29” naziv je druge sesije na kojoj su svoje učečše uzeli: Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN- a u Bosni i Hercegovini, Admir Softić, pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Bojan Vujović, generalni direktor Direkcije za koordinaciju finansijske potpore Evropske unije, Ministarstvo za evropske poslove Crne Gore i Jasmin Hošo, osnivač i direktor kompanije Tondach Bosna i Hercegovina. Moderator drugog panela je Branimir Muidža, generalni direktor društva Heidelberg Materials Cement BiH i generalni direktor Heidelberg Materials grupacije u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

„Odlučni smo da nastavimo putem održivog razvoja, mira i prosperiteta zajedničkim snagama. Zahvalni smo UN i UNDP timovima u BiH na njihovoj posvećenosti i radujemo se još intenzivnijoj saradnji u budućnosti.'' – zaključio je ambasador dr. Lagumdžija.

Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2024 značio je posebnu priliku za okupljanje stručnjaka i učesnika koji aktivno mogu doprinijeti u oblikovanju ekonomskih politika i strategija zemalja Zapadnog Balkana za budućnost. Sadržajan program omogućio je aktivne i sveobuhvatne dijaloge kao i pregled izazova i mogućnosti koji predstoje.

Ekonomski forum BiH 2024 je organiziran u saradnji sa Ujedinjenim nacijama (UN), Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Fondacijom Društva zajedničkih vrijednosti, Nizami Ganjavi međunarodnim centrom (NGIC), Mrežom rješenja za održivi razvoj Zapadnog Balkana (WB SDSN) i Bošnjačkim institutom - Fondacijom Adil Zulfikarpašić.