BiH

Održan 'poreski čas' za banjalučke srednjoškolce

Autor: Biznis.ba
Održan 'poreski čas' za banjalučke srednjoškolce

Poreska uprava Republike Srpske je i ove godine nastavila sa aktivnostima na edukaciji učenika srednjih škola širom toG bh.entiteta, s ciljem da im se prezentira važnost plaćanja poreza, te značaj poreskog sistema, kao i koristi koje iz toga proizilaze.

Tim povodom, danas je u Sjedištu Poreske uprave RS u Banjoj Luci upriličena edukacija, odnosno „poreski čas“ za učenike Ekonomske škole, a prethodnih sedmica takve edukacije su održane za srednjoškolce u drugim gradovima širom RS.

Osim toga, učenici Ekonomske škole Banja Luka su obišli i prostorije Poreske uprave RS i upoznati su o procesima rada u pojedinim sektorima i Područnoj jedinici Banja Luka.

Naime, službenici Poreske uprave koji su zaduženi za edukacije su srednjoškolce upoznali o poreskim propisima, formiranju i načinu rada Poreske uprave RS, zatim o poreskom sistemu, odnosno postojećim porezima, postupcima, uslovima i načinu plaćanja poreskih obaveza, te pravima i obavezama poreskih obveznika. Također, učenicima je prezentiran i način funkcionisanja Jedinstvenog sistema registracije, kontrole i naplate doprinosa, te proces fiskalizacije.

Poreska uprava RS će, kako je saopćeno, u narednom periodu nastaviti edukacije mladih,što je ključni segment u promjeni načina razmišljanja o ovoj oblasti i to kroz posjete obrazovnim ustanovama ili posjete učenika Poreskoj upravi RS.

Biznis.ba / FENA