BiH

Održan stručno-edukativni skup 'Peti dani hercegovačkog meda'

Autor: Biznis.ba
Održan stručno-edukativni skup 'Peti dani hercegovačkog meda'

Hercegovački pčelari okupili su se u subotu u Mostaru na stručno-edukativnom skupu "Peti dani hercegovačkog meda".

Organizator "Petih dana hercegovačkog meda" je Udruga pčelara "Matica" Mostar u suradnji s Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, Savezom pčelara Hercegovačko-neretvanske županije i Savezom pčelara FBiH, a svečano otvaranje je upriličio ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u HNŽ-u Donko Jović.

Ovom prilikom, ministar Jović je podsjetio da je HNŽ krenula u izradu strategije županijskoga ruralnoga razvoja.

-Naglasak u izradi te strategije bit će uvezivanje poljoprivrede i turizma- istaknuo je ministar Jović te poručio da bi bilo šteta ne iskoristiti dosadašnje postignute rezultate u oblasti pčelarstva, dobivanje certifikata hercegovačkoga meda i stvaranje već prepoznatljivoga brenda, i iskoristiti to u turističke svrhe.

Predsjednik Udruge pčelara „Matica“ Mostar Boras Kvesić pojasnio je da je hercegovački med 2014. godine dobio certifikat sa zaštićenim imenom podrijetla.

-Bio je to višegodišnji zajednički projekat Udruge pčelara neposrednih proizvođača 'Matica' iz Mostara i Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru koji je rezultirao i dobivanjem rješenja i certifikata Instituta za intelektualno vlasništvo BiH kojim su autohtonom hercegovačkom medu priznati ime, oznaka zemljopisnog podrijetla i posebna kvaliteta- podsjetio je Kvesić.

Također, 2018. godine godine hercegovački med je upisan u svjetski registar oznaka podrijetla WIPO u Ženevi pod brojem 1100.

Pod oznakom zaštičenog podrijetla nalazi se med od kadulje, drače i vriska te cvjetni med, mješani med i med planinske livade.

Dekan Agronomsko-prehrambeno tehnološkoga fakulteta mostarskoga sveučilišta Ivan Ostojić istaknuo je kako dobivena zaštita zasigurno nije konačni cilj, nego samo prva stepenica na putu ka stvaranju prepoznatljivog i profitabilnog proizvoda.

-Dobivanje pravne zaštite zemljopisnog podrijetla, tradicije i tipičnosti hercegovačkoga meda koja je sadržana u tom certifikatu je bez sumnje naš uspjeh, ali slijedi još posla jer ta zaštita nije konačni cilj nego prekretnica ka stvaranju prepoznatljivog i profitabilnoga proizvoda- kazao je Ostojić i pozvao na stvaranje kako branda hercegovačkoga meda tako i same regije Hercegovine.

-Uz otvaranje labaratorija za analizu meda u našem je planu i dalje usavršavanje djelatnika u ovoj oblasti koja će moći pružiti sve potrebne usluge pčelarima ali i studentima- poručio je dekan Ostojić.

Stručna predavanja održali su Josip Križ o temi „Uzgoj i odabiranje matica pčela“, doc. dr. sc. Goran Mirjanić „Proljetni radovi na pčelinjaku“ i prof. dr. sc Dragan Bubalo „Osvrt na ocjenjivanje meda“.

Biznis.ba / FENA