BiH

Održano prvo polufinale takmičenja u poduzetništvu za mlade

Autor: Biznis.ba
Održano prvo polufinale takmičenja u poduzetništvu za mlade

Prvo polufinale najvećeg državnog takmičenja za srednjoškolce u poduzetništvu pod nazivom ''Munja Business Challenge'' održano je danas u Tuzli, sa ciljem razvoja poduzetničke svijesti kod mladih.

Iskustvo sa državnog takmičenja od prije dvije godine prenijela je tadašnja pobjednica Melisa Selak.

Sada u funkciji koordinatorice ''Munja Business Challenge'', sedmog po redu, ističe da joj je to bilo najbolje iskustvo u životu.

- 'Munja Business Challenge' mi je otvorila vidike, da sami možemo napraviti nešta za sebe, da možemo stvoriti sami svoj posao i napredovati - rekla je Selak.

Njena ideja bila je u vezi sa telekomunikacijama, kako da se nekoj telekomunikacijskoj kompaniji osmisli proizvod da bi bila vladajuća na tržištu. Ideja je bila privjesak za ključeve koji je nudio različite funkcije.

- Kada imate taj privjesak između ostalog imate solarno punjenje i oslobađanje od rominga - pojasnila je Selak.

Business Challenge realiziran je po međunarodnoj metodologiji najvećeg obrazovnog programa iz oblasti ekonomije i poduzetništva koji djeluje u više od 100 zemalja.

- Sedmu godinu zaredom organiziramo državno takmičenje mladih srednjoškolaca u preduzetništvu koje se sastoji od četiri polufinala, regionalnog tipa - rekao je direktor inkubatora društvenih inovacija ''Munja'' Jan Zlatan Kulenović.

Naveo je da je prvo u Tuzli, zatim slijede Sarajevo, Banja Luka i Mostar.

- Pobjednici dolaze na finale u Sarajevo, a najboljih 20 predstavljat će BiH na balkanskom poslovnom izazovu u Crnoj Gori - istakao je Kulenović.

Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona drugu godinu zaredom jedan je od partnera takmičenja.

- Ovo je prilika da mladi unaprijede i razviju vještine, jer odavno formalno obrazovanje nije dovoljno da se uspješno i kvalitetno obavlja neki posao - kazala je resorna ministrica Slavena Vojinović.

Tokom sedam godina održavanja takmičenja poduzetničke ideje plasirali su srednjoškolci iz 146 škola, te 74 grada.

https://www.youtube.com/watch?v=US0GIQZDH-o

Biznis.ba / FENA